Hästshowen hålls men kontrollen skärps
Det internationella ridsportförbundet (FEI) stoppar så gott som all tävlingsverksamhet i tio europeiska länder fram till och med den 28 mars.
Tre dagar senare inleds världscupfinalerna (31 mars–4 april) i Scandinavium i Göteborg.
Torgersen har haft tät kontakt med FEI den senaste tiden.
– Det vi är överens om är att vi fortsätter att planera för genomförandet av Gothenburg Horse Show. Det här viruset har varit ute förr. Vi hade det inför världscupfinalerna 2019. Hotet var liknande det vi har nu även om det inte hade så stor omfattning som det har nu på en tävlingsplats (Valencia).
Extra ankomstkontroll
– Det vi gjorde då var att vi hade en extra ankomstkontroll (för hästarna), vi hade extra ordning och reda. Temperaturen på hästarna togs två gånger om dagen men framför allt såg vi till vid ankomstkontrollen att det var friska hästar som kom till våra stallar, säger Tomas Torgersen.
Det upplägget används även i år.
– Den extra ankomstkontrollen kommer att ligga utanför tävlingsområdet. Hästar som inte är friska ska inte kunna komma in på det.
TT: Finns det anledning att känna oro med tanke på omfattningen av virusutbrottet i Spanien och att tävlingsstoppet kan utökas och förlängas?
– Svårt att svara på. Vi har jobbat med speciella omständigheter hela förberedelsetiden, givet att vi har corona att hantera. Det är klart att man är orolig, men samtidigt känns det tryggt att FEI tar tag i det så kraftfullt och direkt. Det talar för att det ska vara möjligt för vår del.
Räknar med starka startfält
– Stoppet fram till den 28 mars är satt för att man känner till sjukdomen, dess gång och så vidare. Fyra veckor är tillräckligt för att få en bra kontroll på smittspridningen, säger Tomas Torgersen.
Trots rådande pandemi, abortvirusutbrottet och trots att inte en enda kvaltävling genomförts räknar Göteborgs hästshow med starka startfält i hoppningen.
– Det har gått ut inbjudan till ett antal nationella förbund, som tilldelas en eller ett par platser enligt en avancerad matematik. Svaren har varit väldigt positiva så här långt.
TT: Kan du redan nu säga hur stort startfältet blir i hoppningen och vilken sportslig klass det håller?
– Jag gissar nu, men jag skulle tro att det blir 35-40 startande i hoppningen och vi ska försöka se till att vi håller den sportsliga nivå folk är vana vid, säger Tomas Torgersen.
Om 14 dagar tror han att startfälten i hoppning och dressyr kan presenteras.
På grund av pandemin släpps ingen publik in. Tävlingarna kan i stället följas digitalt mot betalning.