Herrarnas störtlopp framskjutet till torsdag

Hårda vindar orsakar flera förändringar i det alpina OS-schemat.
Både herrarnas störtlopp och super-G har flyttats fram.
Alpint • Publicerad 11 februari 2018
Foto: Lee Jin-man

Herrarnas störtlopp, en av höjdpunkterna i OS, som skulle ha startat klockan 11 i dag lokal tid, har flyttats fram till torsdag på grund av dåliga väderförhållanden, meddelar Internationella Skidförbundet (Fis), några timmar före start.

Det blåser kraftigt i Jongseons alpincenter och liftarna som tar åkarna upp till starten har stoppats.

Ingen svensk herråkare finns med i störtloppet, men norrmännen har flera bra åkare med i startfältet.

– Man har varit lite orolig för att förhållandena skulle vara orättvisa. I dag verkar det ha varit så stark vind att beslutet var ganska enkelt, säger den norske alpinchefen Claus Ryste till NTB.

Vinden har varit ett stort samtalsämne i skidorten Jeongseon under de senaste dagarna. Under träningspassen har det väderförhållandena varierat.

– Nu vet vi att vi inte ska göra någonting, varken i dag eller imorgon. Det är alpint. Vi är bra på sådana här saker, och det är ett erfaret och sammansvetsat gäng, säger Ryste.

Även herrarnas super-G är framflyttat och kommer att köras på fredag i stället för på torsdag. Även störtloppsträningen inför alpin kombination som skulle ha ägt rum på måndag har ställts in.

Att yttre förutsättningar tvingar arrangören att ändra i alpina tävlingsprogrammet på OS är ingen ovanligt. Det inträffade i både Sotji 2014 och Vancouver 2010.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.