Annons

Hien vill mer i landslaget: "Inte varit jättebra"

Isak Hien lär starta i Sveriges viktiga EM-kvalmatch mot Estland.
Men han är inte helt nöjd med prestationerna i landslaget.
– Jag har en nivå till i mig som jag inte riktigt fått fram, säger Hien.
Fotboll • Publicerad 9 september 2023
Isak Hien hoppas på bättre prestationer i landslaget.
Isak Hien hoppas på bättre prestationer i landslaget.Foto: Pontus Lundahl/TT

Vem ska spela bredvid Victor Nilsson Lindelöf i det svenska landslaget?

Mittbacksfrågan har varit ett återkommande ämne de senaste åren. Med Hjalmar Ekdal på skadelistan ser svaret ut att bli Isak Hien. Åtminstone i kvällens drabbning i Tallinn mot Estland.

Annons

Hien själv tycker att det finns mer att hämta av honom.

– Jag har kanske inte varit jättebra i landslaget. Jag har gjort bra matcher och mindre bra matcher. Det känns som jag har en nivå till i mig som jag inte riktigt fått fram i landslaget. Förhoppningsvis kan jag nå den de här kommande matcherna, säger han.

TT: Vad beror det på?

– Många olika faktor. Det är en stor sak att spela för det svenska landslaget. Det är något man drömt om. Man har kollat på landslaget sedan man var liten.

– Men mest beror det kanske på att det är långt mellan samlingarna och vi spelar så pass annorlunda än i Italien. Det blir ingen riktig kontinuitet men man får anpassa sig till det också.

Gjort kometkarriär

Hien menar att den största skillnaden mellan fotbollen i italienska klubblaget Hellas Verona och landslaget är tempot. Han säger att det är "öppet, fast stängt" i Italien, att det är mer "Hawaii" medan det är mer rytm och taktik i landslagsspelet.

Än så länge har det blivit sex landskamper för 24-åringen, som gjort en raketkarriär. Så sent som 2021 spelade Hien fortfarande för Vasalund.

Det var nära att han bytte lag i somras. Båda Serie A-klubbarna Atalanta och Torino var intresserade och diskussionerna var ganska långt framskridna enligt Hien. Men förhandlingarna strandade och Hien blev kvar i Verona – som i fjol fick kvala sig kvar i högstaligan.

För hög prislapp?

Var Hiens prislapp för hög?

– Svårt att säga. Jag har skrivit kontrakt med Hellas och då har man gett dem rätten att sätta ett pris på en. Det får man respektera. Om de känner att buden inte var tillräckligt bra kan jag ha viss förståelse för det.

Annons

Själv var han inställd på en flytt.

– Det är lite speciellt så klart. Känslan var att om klubben får ett bra bud vill man sälja, så jag hade väl ställt in mig lite på en flytt, troligtvis inom Italien. Det var många rykten men jag vet inte hur konkret det var.

– Jag har vant mig vid tanken (att vara kvar) och jag trivs ändå i Verona så jag känner ingen jättestress. Jag spelar varje match och trivs bra i staden. Jag är redo för år två i Italien.

Fakta: Isak Hien

Född: Januari 1999 i Stockholm

Klubbadress: Hellas Verona

Landskamper: 6

Tidigare klubbar: Vasalund, Djurgården

Aktuell: Ser ut att starta i Sveriges EM-kvalmatch mot Estland.

Fakta: Sveriges EM-kvalgrupp

De två bästa lagen går till EM i Tyskland 2024.

1) Österrike, 4 matcher, 10 poäng

2) Belgien, 3 matcher, 7 poäng

3) Sverige, 3 matcher, 3 poäng

4) Estland, 3 matcher, 1 poäng

5) Azerbajdzjan, 3 matcher, 1 poäng

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons