Historisk Pablo lyfte Öster i Borås

Han fick skadekänning direkt och var på väg ut ur matchen. Det var tur för Östers IF att Pablo Pinones-Arce trotsade smärtorna och körde vidare. Han blev den förste Österspelare på 19 år att skjuta fyra mål i en och samma allsvenska match.
Sport • Publicerad 26 augusti 2013
Pablo Piñones Arce lyfte Öster mot seger mot svenska mästarna på Borås Arena. Josef Elvby och Stefan Karlsson är inte sena att gratulera.Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Pablo Piñones Arce lyfte Öster mot seger mot svenska mästarna på Borås Arena. Josef Elvby och Stefan Karlsson är inte sena att gratulera.Foto: ADAM IHSE / SCANPIXFoto: 

Då var det legendaren Hasse Eklund som våren 1994 sänkte Halmstads BK med fyra strutar. Nu var det en kolugn stockholmare som sargade svenska mästarna Elfsborgs självförtroende ytterligare. Den minnesgode vet dessutom att Pablo Pinones-Arce kopierade Elfsborgsanfallaren Mats Rottings bravad från Värendsvallen 1997.

Den matchen slutade 2–4 efter att Rotting gjort alla fyra Elfsborgsmålen.

Gårdagens match slutade 2–4 efter att Pablo Pinones-Arce dukat upp den här fotbollsbuffén:

– Han gjorde 0–1 på en läcker språngnick.

– Han satte 1–2 med en elegant inrullad straff.

– Han dundrade in 1–3 direkt på frispark.

– Han cykelsparkade in 1–4 i ett rusigt flow mot slutet av matchen.

Kort sagt: Pablo Pinones-Arce uppträdde ungefär med samma magi och pondus som Zlatan Ibrahimovic.

– Grabbarna skojade och undrade om jag nu använt alla mina sätt att göra mål på. Men om jag ska säga något egoistiskt om mig själv har jag mycket fotboll i mig men har inte alltid fått ut det. Nu känner jag mig i bra form och brukar använda mig av ett ord, och det är kämpa. Och kämpat, det har jag gjort.

Det var en kolugn Pablo som efter en lång tid i omklädningsrummet kom ut för att möta pressen. Han hade ett stort bandage kring vänstra låret.

– Jag tänkte hoppa av redan innan första målet. Det stelnade till tidigt i matchen och jag fick krampkänning. Mot ljumsktrakten. Vi lindade hårt och körde vidare, vilket visade sig vara ett bra beslut, sa Pablo och sprack upp i ett stort leende mitt i kolugnet.

Han kom till Öster som skytteligavinnare med BP i superettan och med uppgiften att sköta målskyttet i Växjö. Att använda uttrycket ”gå en ny vår till mötes” fungerar väl på Pablo Pinones-Arce, men i negativa ordalag.

– Det är klart att jag haft ett otroligt jobbigt år på det personliga planet utöver alla skador och att spelet inte har fungerat. Öster stöttat mig jättebra i det här.

På vilket sätt?

– Det vill jag inte prata om. Men jag är otroligt glad över att jag har mina vänner och min familj som stöttat mig. Jag har känt att formen är på uppåtgående och att jag bidragit i vårt spel och varit en viktig del av laget.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.