Dämpat finskt firande efter historisk seger

Finland tog en historisk seger i sin allra första mästerskapsmatch, mot Danmark. Men den riktiga segerglädjen uteblev.
Fotboll • Publicerad 12 juni 2021
Finland vann matchen mot Danmark.
Finland vann matchen mot Danmark.Foto: Martin Meissner/Pool/AP/TT

Finland har aldrig tidigare spelat ett internationellt mästerskap i fotboll men man behövde inte vänta längre än till den första matchen på sin första seger – och inte längre än till den 60:e minuten på det första målet.

Joel Pohjanpalo nickade in 1–0 bakom Kasper Schmeichel efter ett fint inlägg från Jere Uronen.

– Vi visste att vi inte skulle få många chanser. Det var en fin boll av Jere och jag kunde nicka mellan motståndarna, säger Pohjanpalo till Yle.

Räddade straff

Den riktiga matchhjälten blev dock målvakten Lukas Hradecky. Med tjugo minuter kvar räddade han en svag straff från Pierre Emile Højbjerg och efter det kom Danmark aldrig riktigt tillbaka.

Men glädjen var dämpad hos de finska spelarna, tankarna var någon annanstans. De var hos Christian Eriksen som kollapsade på planen strax före halvtid

Redan när sjukvårdarna på plats gjorde sitt bästa för att rädda Eriksens liv såg de finska spelarna märkbart skärrade ut. Några satt på huk med händerna för ansiktet. Några grät.

Eriksen fördes till sjukhus, är vid medvetande och må bra efter omständigheterna.

Mer än en seger

Segern mot Danmark är historisk, men matchen kommer att lämna fler spår än de i Parkens gräs.

– Just nu är det enda som spelar någon roll att Christian Eriksen mår bra. Mer än så kan man inte säga. Vi fick höra att allt såg bra ut, att han var på sjukhus och mådde förhållandevis bra, säger Pohjanpalo som inte ens ville fira sitt mål:

– Den första reaktionen var självklart att fira, men sen kom jag snabbt ihåg det som hände och insåg att det inte spelar någon roll.