Annons

Holøs om krisen: "Måste fortsätta våga"

Som proffs har Jonas Holøs spelat i sex olika ligor och förstås upplevt formsvackor med olika lag.
Men aldrig åkt på stryk tio raka matcher som med Linköping nu.
Ishockey • Publicerad 14 januari 2021
Jonas Holøs. Arkivbild.
Jonas Holøs. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

Senast Linköping vann en match i SHL var hemma mot Oskarshamn den 15 december.

Sedan dess har den tidigare toppklubben radat upp inte mindre än tio raka förluster, utan att ta poäng i någon av dem.

Annons

Något backstjärnan Jonas Holøs aldrig varit med om tidigare i karriären – och då har han spelat i både norska ligan, SHL, NHL, AHL, KHL och schweiziska NL.

– Klart att det är jobbigt och frustrerande. Vi har en högre kapacitet än vi visat hittills och den måste vi försöka plocka fram nu. Det har varit för mycket upp och ned. De senaste matcherna har vi förbättrat defensiven, men då har offensiven blivit lidande och vi har gjort alldeles för få mål, suckar 33-åringen.

Riskerar att åka ur

Avståndet till lagen över kvalstrecket har ökat – och trots att 21 omgångar återstår växer oron allt mer att LHC ska tvingas till ett avgörande kvalmöte om sin fortsatta existens i SHL. Östgötarna har varit bofasta i ligan ända sedan 2001/02.

– Otroligt mycket står på spel för klubben och jag har full förståelse för att fansen börjar bli oroliga. Men det skulle ju inte fungera om vi spelare gick runt och var nervösa. Då skulle anspänningen vara ännu större på matcherna. Det gäller att inte gräma ned sig och att ända fortsätta våga på isen.

Mötet mot formstarka Leksand – som är uppe i sex segrar de sju senaste omgångarna – var på många sätt typiskt med tanke på hur det har sett ut på senaste tiden.

I första perioden träffade Linköping stolpen två gånger (Henrik Törnqvist och Oula Palve), samt hade jättelägen för Jarno Kärki.

I stället tog gästerna ledningen genom Matt Caito i andra perioden, följt av att hemmalagets Nikola Pascic olyckligt träffade pucken på lagkompisen Arvid Costmar – och i mål (som bokfördes på August Berg).

– Det är sådant man ofta kan råka ut för i ett sådant läge vi befinner oss i, men är inget vi ska fokusera på. Trots alla förluster är stämningen i truppen helt okej och vi får jobba vidare mot en vinst – som skulle betyda mycket för självförtroendet.

Rysare på lördag

LHC reducerade på slutet genom Jarno Kärki, innan Leksands superkedja ordnade 3–1 genom Marek Hrivik. Att Simon Lundmark fixade en ny reducering hjälpte inte.

Nu väntar Oskarshamn hemma under lördagen. En riktig ”sexpoängsmatch”.

Annons

– Alla matcher är lika viktiga för oss. Det känns i alla fall bättre i försvarsspelet och Niklas Lundström har spelat bra i målet på sistone. Nu är det upp till oss att göra fler mål framåt, säger Jonas Holøs.

Tack vare segern befäste Leksand sin sjätteplats – som man förstås gärna vill behålla.

– Men mot Linköping ska vi vara glada att vi vann. De tryckte tillbaka oss ganska rejält. Skönt att ha en sådan tung trio som kliver fram och avgör igen, säger tränaren Björn Hellkvist.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons