Holtz het när Djurgården utklassade Frölunda

Tänk, vad det svänger i hockey. Frölundas bortaseger i den första åttondelsfinalen följdes av 7–2 till Djurgården – också på bortais.
Ishockey • Publicerad 7 april 2021
Alexander Holtz jublar efter att ha gjort 3–0 för Djurgården i storsegern mot Frölunda. Nu avgörs åttondelsfinalen i en tredje match, som spelas i Göteborg på torsdagen.
Alexander Holtz jublar efter att ha gjort 3–0 för Djurgården i storsegern mot Frölunda. Nu avgörs åttondelsfinalen i en tredje match, som spelas i Göteborg på torsdagen.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Nu avgörs åttondelsfinalen mellan Frölunda och Djurgården i en tredje match på torsdagskvällen. Spelplats, liksom på onsdagen, är Scandinavium.

– Det är jättestor skillnad på slutspelshockey och vanlig hockey. De här matcherna passar mig, säger 19-årige Alexander Holtz, som gör sitt första SHL-slutspel.

Han gjorde själv Djurgårdens 3–0 i början av andra perioden efter att ha vunnit pucken i mittzon. Spelade sedan fram kompisen William Eklund till 4–0 när de båda (!) kom fria. Holtz följde upp med att göra 6–1, och sedan även få en assist till 7–2.

Tränade extra

Skillnad det mot i måndags, då Holtz bara spelade två minuter när Frölunda vann i Stockholm. Då tränade han extra på Hovets is efter matchen. Nu blev det segerintervjuer i stället.

– När vi spelar bra är vi riktigt bra, säger Alexander Holtz om Djurgården.

– Sen är det klart, vi kan ha dippar. Och det har vi haft under säsongen, medger han.

Ungefär detsamma gäller för Frölunda. Just dessa båda lag möttes i den senaste SM-finalen, då med göteborgarna som segrare våren 2019. Nu kommer något av dem att åka ur slutspelet före kvartsfinalen. Det är ett misslyckande, i bådas fall.

Mental utmaning

Roger Rönnberg, tränare i Frölunda, tycker att den stora förändringen hans lag behöver göra inför tredje matchen är mentalt. Rönnberg menar att laget blev för nöjt efter den inledande segern på bortaplan.

– Vi tappade några procent i ödmjukhet. Det syns i de första bytena. Jag tycker att vi faller igenom i basen direkt, säger Roger Rönnberg besviket.

– Vi får det vi förtjänar idag, en knäpp på näsan, fortsätter han.

Manuel Ågren gjorde 1–0 för Djurgården redan efter 44 sekunder, när han kom fri efter svagt agerande av Frölunda i mittzon.

Christoffer Ehn hade chansen att kvittera i ett liknande läge efter tio minuter, men då räddade Mantas Armalis i Djurgårdens mål.

Fart på skridskorna

I stället ökade förre Frölundaspelaren Rhett Rakhshani till 2–0 i powerplay, innan Alexander Holtz tog över huvudrollen.

Robert Ohlsson, tränare i Djurgården, tycker att skridskoåkningen var den stora skillnaden i hans lag jämfört med förra mötet.

– Jag gillar den här typen av hockey, med skridskoåkning, kamp och spel, säger Ohlsson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.