Annons

Hon var första kvinna att döma i herrarnas CL

I kväll blev Stéphanie Frappart återigen historisk på en fotbollsplan.
När den 36-åriga fransyskan blåste i gång matchen mellan Juventus och Dynamo Kiev blev hon den första kvinnan någonsin att döma i en herrmatch i Champions League.
Fotboll • Publicerad 2 december 2020
Stéphanie Frappart i förgrunden och två Dynamo Kiev-spelare i bakgrunden i den historiska Champions League-matchen.
Stéphanie Frappart i förgrunden och två Dynamo Kiev-spelare i bakgrunden i den historiska Champions League-matchen.Foto: Marco Alpozzi/AP/TT

Frappart har skrivit fotbollshistoria förr. I augusti dömde hon den europeiska supercupfinalen, mötet mellan segrarna i herrarnas Champions League och Europa League. 36-åringen, som till vardags dömer hemma i Frankrike, har varit en Ligue 1-domare (högstaligan för herrar) sedan 2019. Då var hennes debut en match mellan Amiens och Strasbourg.

Överlag finns det inte många kvinnliga huvuddomare i inom herrfotbollen, men ett par pionjärer har gjort avtryck.

Annons

Tess Olofsson blev i höstas den första kvinnliga domaren att döma en match i superettan i Sverige. I Premier League har ännu ingen kvinna varit huvuddomare, Sian Massey-Ellis har däremot varit assisterande domare i ligan sedan 2010. Bibiana Steinhaus blev 2017 den första kvinnliga huvuddomaren i tyska Bundesliga, och dömde flera matcher fram till sin pension tidigare i år.

Juventus vann matchen mot Dynamo Kiev med 3–0 efter mål från Federico Chiesa, Cristiano Ronaldo och Álvaro Morata.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons