GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hoppar om VM-plats – med brutet lillfinger

Tre är givna såvida inget oförutsett händer – men vem gör OS-guldtrion från Tokyo sällskap i kampen om VM-medaljerna i augusti?
Kanske klarnar bilden något under Global Champions Tour på Stockholms stadion.
Ridsport • Publicerad 17 juni 2022
Jens Fredricson siktar på VM med Markan Cosmopolit.
Jens Fredricson siktar på VM med Markan Cosmopolit.Foto: Fredrik Persson/TT

VM i Herning, Danmark är mindre än två månader bort. Henrik Ankarcrona lägger pussel, väger för och emot.

– Det är några frågetecken som ska rätas ut, säger ryttarlandslagets förbundskapten till TT.

I dagsläget är Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnsson givna. Ytterligare en ryttare ska ingå i laget. Plus en reserv. Det är där Jens Fredricson kommer in i bilden.

Fastnade med fingret i manen

Hans och Markan Cosmopolitis dagsform? Utmärkt.

– Han hoppade fantastiskt bra, jag är jättenöjd.

Det enda som stör Jens Fredricson just nu är ett skadat lillfinger. Han hoppar med ett skydd på ena handen.

– Jag bröt ett lillfinger för några veckor sedan. Jag var ute och skrittade och fastnade med lillfingret i manen. Mina lillfingrar är stelopererade i lederna och inte så följsamma. De har en tendens att fastna.

TT: En vanlig ryttarskada?

– I alla fall för mig, säger han och skrattar.

Markan Cosmopolit – eller "Cosmo" som han kallas – fick känna på fibersanden på den gamla OS-borgen på fredagseftermiddagen och mest bekanta sig med atmosfären i den inledande 1,45-klassen.

Det var mer uppvärmning än tävling och ekipaget utgick i klassen som vanns av von Eckermann på Glamour Girl.

Fredricson vill ha Cosmo fräsch när det drar ihop sig på allvar på lördagskvällen.

– Han ska förhoppningsvis gå tre rundor i morgon. Det är varmt och vi har inte tävlat på nio veckor. Och nästa vecka ska jag tävla i Rotterdam (Nations Cup med landslaget) så han fick gå banan och och bara hoppa första rundan.

Fick vila efter finalsuccén

TT: Nio veckor?

– Ja, eller åtta. Jag har inte tävlat honom sedan världscupfinalen i Leipzig. Det var för att jag tyckte att hästen gick så bra. Han var värd en riktig paus. Vi har gjort upp en plan. Sedan får vi se. Skulle det vara så att vi är i superform till VM skulle det vara kul att åka dit, säger Fredricson.

Nu är han inte ensam om att vilja komplettera trion Baryard Johnsson, världstvåan von Eckermann och fem år yngre brorsan Peder.

– Det är ett gäng till som krigar om det, säger Jens Fredricson.

I det gänget har han sällskap av bland andra veteranen Rolf-Göran Bengtsson, Evelina Tovek, Angelica Augustsson-Zanotelli och några kompetenta ekipage till.

– Det är bra konkurrens i Sverige. Det är alldeles för tidigt att uttala sig i den frågan, men det är lite onödigt att planera in en semester under VM-veckan och säga "Nej, jag kan tyvärr inte åka för jag ska med ungarna till Legoland".

TT: Märks det mellan er ryttare att kampen om VM-platserna hårdnar?

– Inte alls, det är snarare så att vi hejar på varandra. Man vill ju att bästa laget ska komma till VM. För mig är det en icke-fråga.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.