I dag kan Troja gå till historien

Vilket blir det första historiska laget som besegrar högviltet Djurgården i allsvenskan? Svaret kan bli Troja.
– Det låter som en bra tanke, säger lagkap­tenen Mikael Ahlén, fostrad i Djurgården.
Sport • Publicerad 15 september 2012

24-årige Ahlén säger först att han inte fokuserar så mycket på motståndarna utan bara på matchen. Fast i nästa andetag medger han att det blir svårt, för att inte säga omöjligt, att inte påverkas i någon riktning.

– Det är klart att det är speciellt att möta sitt gamla gäng och ställas öga mot öga med spelare man känner väl. Sådana matcher vill man vinna extra mycket, speciellt närkamperna under matchen mot sina polare. Då brukar man ta i lite extra, säger Mikael Ahlén.

Säsongen 2008/2009 spelade Ahlén 25 matcher med Djurgården i elitserien och gjorde bland annat ett mål och två assister. Och det finns en hel del spelare från den tiden som finns med i årets upplaga.

– (Mikael) Holmqvist. Timmy Pettersson. Henrik Eriksson har kommit tillbaka. Ölvestad. Det är många man känner igen, säger Ahlén.

Ni kan bli det första allsvenska lag som slår Djurgården. Hur ska ni i så fall göra det?

– Spelar vi som vi gjorde senast mot Oskarshamn har vi chansen.

Ja, sett till det som hände i onsdags borde det vara ett taggat Troja fyllt av självförtroende som åker in på Sunnerbohovs is i eftermiddag. Nollningen av Oskarshamn ger kanske inte eko i hockeysverige, men det skvallrar ändå om att Troja kan vara ett lag för övre halvan den här säsongen.

– Det som måste bort är vår berg- och dalbanehockey från i fjol. Då kunde vi spela väldigt bra när vi var på topp och sedan falla igenom i andra matcher. Den här säsongen vill jag att vi städar bort dalarna i spelet. Ge oss 15 matcher, sedan kan jag tala om för dig mer var vi står, säger tränaren Patrik Ross.

Att mesta mästarna Djurgården kommer till Sunnerbohov är unikt. Det anrika stockholmslaget har inte varit ur elitserien sedan säsongen 1976/1977 och det är första gången, åtminstone i modern tid, man ställs i en tävlingsmatch mot Troja.

Allsvenskan: Troja–Djurgården

När och var: I dag klockan 16.00 i Sunnerbohov.

Saknas i Troja: Joel Johansson (magmuskelsträckning).

Trojas premiärmatch: Oskarshamn (b) 2–0.

Trojas tränare Patrik Ross säger: ”För mig som tränare spelar det ingen roll om det är Asplöven eller Djurgården som kommer på besök. Tävlingsmomentet är detsamma både för tränare och spelare oavsett motstånd. Däremot lär det bli en rolig match att titta på för publiken i Ljungby”, säger Trojas tränare Patrik Ross.

Att notera: Det är högst osäkert om kanadicken Justin Kelly hinner bli spelklar. Pappersexercisen på Migrationsverket går trögt och sportchefen Jerry Andersson uppges vara på dåligt humör. ”Han satt i en 92 minuter lång telefonkö till det där verket i går”, berättar Patrik Ross.

Vårt tips: 3–2.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.