I fokus: Kaptenerna ångrar inget

Att traditionens makt är stor i Davis Cup vet vi. När Sverige trillade dit mot Argentina på Kungliga hallens snabba golv inleddes den tredje eran med landslagsledare från Växjö.
Sport • Publicerad 8 mars 2010

Efter kaptenerna Carl-Axel Hageskog och Mats Wilander var det Magnus Larssons tur att ikläda sig rollen som assisterande DC-kapten.

– Jag sover bättre som spelare om nätterna än jag sover som ledare om nätterna. Det var mycket mer jobb än jag förväntade mig, sa Magnus Larsson, när jag sökte upp honom efter lördagens ödesdigra dubbelförlust.

När Magnus spelare på touren fick han det mesta serverat av sin coach Carl-Axel Hageskog.

Var det träning klockan elva var det bara att infinna sig. Träningsbanan var bokad, sparringen fanns där, och nästa motståndare i den aktuella turneringen var kartlagd.

Nu fick de förra storspelarna Thomas Enqvist och Magnus serva sina spelare och ge dem bästa förutsättningarna inför matcherna. De trodde på fullaste allvar på att Sverige kunde gå hela vägen.

Sverige har alltid haft hög moral i DC, våra stora spelare har alltid spelat för landet, men det räcker inte med bara Robin Söderling.

För att fylla ut laget måste kaptenerna gräva långt ned till andra sidan av 200-strecket på listan för att hitta singelspelare. Sådana chansningar kan räcka i någon enstaka match, men inte gång efter annan. Därmed inte sagt att Joachim Johansson och Andreas Vinciguerra (vilken kämpe!) gjorde några dåliga matcher i Kungliga.

Argentina fortsätter kampen om pokalen och Sverige får sikta in sig på att kvala sig kvar i världsgruppen. 11 maj får vi svaret vilken som blir motståndaren.

– Så här efter matchen ångrar jag ingenting. Vi är oerhört besvikna och vi får utvärdera vad som hände, menade Thomas Enqvist.

Det var intressant att ta del av Thomas Enqvists synpunkter på sina företrädare från Växjö. De som han själv haft i kaptenstolen. Och deras ledarstilar som han tagit med sig in i nya jobbet.

Calle Hageskog var seriositeten personifierad.

– Calle var duktig på förberedelser och hade alltid sina specifika idéer kring den kommande matchen och motståndaren. Det kunde gälla allt från underlag till säsong.

Mats Wilander var tänkaren och taktikern.

– Mats bidrog mycket med den psykologiska aspekten. Han var lurig och intelligent.

Även Magnus Larsson spelade i landslaget för både Hageskog och Wilander. Dessutom hade Magnus Hageskog som sin coach på touren.

– Sammanhållningen var något jag uppskattade i DC-laget och vi var lyhörda för varandra. Jag satte ingen prestige att få spela till varje pris, kände jag mig inte i toppslag valde jag att vila, och vid den tiden fanns nästan alltid många alternativ, minns Magnus.

Sverige vann världsfinalen tre gånger på 1980-talet och tre gånger på 1990-talet. Senaste segern kom mot Italien i Milano 1998.

– Nu får vi bryta ihop och komma igen, som Larsson sa.

DC-torkan

2000: Kval till världsgruppen.

2001: Semifinalförlust mot Australien med 1–4.

2002: Ut i kvartsfinalen mot Ryssland, 1–4.

2003: Ytterligare en förlust i kvarten, 0–5 mot Australien.

2004: 1–4-förlust mot USA i kvartsfinal.

2005: Kval till världsgruppen.

2006: Kval till världsgruppen.

2007: Förlorade semifinalen mot USA med 1–4.

2008: 1–4-förlust i kvartsfinalen mot Argentina.

2009: Kval till världsgruppen.

2010: 2–3-förlust mot Argentina. Nu väntar kvalspel i september.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.