Idrottsföreningar måste klara kapitalkrav

Om en dryg månad måste Öster och Växjö Lakers redovisa för Växjö Kommun hur föreningarna tänker göra för att skapa ett eget kapital på minst fyra miljoner kronor i sina fastighetsbolag. Medan Lakers presenterar en snabb lösning kan det dröja två år innan Öster uppfyllt kravet.
Sport • Publicerad 18 december 2012
Öster och Växjö Lakers måste redovisa hur man tänker göra för att skapa ett eget kapital på minst fyra miljoner kronor i sina fastighetsbolag. Medan Lakers presenterar en snabb lösning kan det dröja två år innan Öster uppfyllt kravet.arkivFoto
Öster och Växjö Lakers måste redovisa hur man tänker göra för att skapa ett eget kapital på minst fyra miljoner kronor i sina fastighetsbolag. Medan Lakers presenterar en snabb lösning kan det dröja två år innan Öster uppfyllt kravet.arkivFotoFoto: 

– Vår verksamhet har gått med bra vinst senaste året och kommunen har redan fått besked om hur vi ska skapa ett eget kapital på fyra miljoner kronor i Växjö Lakers Fastighets AB, säger Lakers VD Anders Öman.

Hur ser er plan ut?

– Vi har redan ett eget kapital på 500 000 kronor i fastighetsbolaget. Resterande 3,5 miljoner kronor kommer att tas från föreningens vinst. Det är naturligt eftersom föreningen äger fastighetsbolaget till 100 procent.

– Redan vid nästa ordinarie styrelsemöte i januari kommer vi att klubba igenom det beslutet.

Hos Östers IF, som ännu inte hunnit dra ekonomisk fördel av spel i högs­ta serien på sin nya arena, finns det däremot inga fyra miljoner kronor att i nuläget stoppa in i Fotbollsfastigheter i Växjö AB.

Curt Persson, som är ord­förande i såväl Östers arenabolag som fastighetsbolag, berättar hur Östers plan ser ut:

– Eftersom förening och fastighetsbolag går plus minus noll är det 2013 års budgeterade vinst på 3,5 miljoner kronor i arenabolaget som kommer att användas för att kapitalisera upp fastighetsbolaget.

– Det innebär att vi inom två år kommer att ha ett eget kapital på fyra miljoner i vårt fastighetsbolag. Men det kan gå snabbare om vinsten i arenabolaget blir större än 3,5 miljoner kronor 2013.

Är det en tuff budget ni lagt i arenabolaget?

– Jag vill beskriva den som stabil och trovärdig, svarar Persson.

Att allsvenskt spel är mer eller mindre nödvändigt för att Östers IF ska kunna skapa ekonomisk stabilitet i sina olika bolag verkar dock uppenbart.

I det sammanhanget kan nämnas att Öster, enligt klubbchefen Peo Jönsson, redan sålt 450 årskort inför den allsvenska comebacken.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.