Annons

Minst 32 barn döda – polischefen sparkas

Minst 32 barn har dött i samband med lördagens läktartragedi i Indonesien, uppger indonesiska myndigheter.
Nu har den lokala polischefen sparkats och nio andra poliser stängts av.
Fotboll • Publicerad 3 oktober 2022
Kvinnor bär svarta rosetter som sorgesymbol för de 125 människor som förolyckades i samband med läktartragedin i Indonesien.
Kvinnor bär svarta rosetter som sorgesymbol för de 125 människor som förolyckades i samband med läktartragedin i Indonesien.Foto: Trisnadi/AP/TT

Det var när fotbollslaget Arema FC tog emot bittra rivalen Persebaya Surabaya hemma i Malang och sedermera förlorade med 2–3 som katastrofen inträffade.

Missnöjda hemmasupportrar stormade planen och panik utbröt när polis svarade med att skjuta tårgas. 125 människor kvävdes eller trampades till döds i kaoset som uppstod.

Annons

– Från den senaste datan vi mottagit kan vi se att 32 av de 125 människor som dog i olyckan var barn, där den yngsta var mellan tre och fyra år, säger en myndighetsperson till nyhetsbyrån AFP.

Polischefen sparkas

Hård kritik har riktats mot polisens agerande under den ödesdigra kvällen. De har själva beskrivit katastrofen som "ett upplopp" och säger att två poliser dödades. Av överlevande anklagas polisen för att ha överreagerat och orsakat flera supportrars död.

Nu agerar indonesiska myndigheter.

– I natt har den nationella polischefen tagit ett beslut att sparka Malangs polischef Ferli Hidayat, säger polisens talesman Dedi Prasetyo.

Polisen i östra Java har även stängt av nio poliser, enligt beslut från den nationella polisstyrkan.

Insatsstyrka ska utreda

Nationella polisen har fått i uppdrag att "hitta förövarna" av den indonesiska regeringen.

– Vi ber den nationella polisen att hitta förövarna som har begått de här brotten, inom de närmsta dagarna, säger säkerhetsminister Mahfud MD.

En särskild insatsstyrka – bestående av tjänstemän, akademiker och mediearbetare – har satts samman för att utreda incidenten. Enligt säkerhetsministern tros utredningen kunna vara färdig inom två till tre veckor.

Indonesiens president Joko Widodo har utfärdat kompensation för anhöriga till offren. Summan uppgår till motsvarande 36 000 kronor per familj.

Tar på sig ansvaret

Samtidigt har Arema FC:s ordförande Gilang Widya Pramana tagit på sig ansvaret för katastrofen.

Annons

– Jag, som ordförande för Arema FC, tar på mig det fulla ansvaret för incidenten som inträffade. Jag ber om ursäkt till offren, deras familjer, alla indonesier och ligan, säger han.

Under måndagen besökte spelartruppen, iklädda svarta tröjor, platsen för tragedin och lade blommor för att visa sin respekt för de omkomna.

Internationella fotbollsförbundet Fifas ordförande Gianni Infantino kallar tragedin för "en mörk dag" för fotbollen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons