Ineffektivt Lakers föll igen

Vi har skrivit det många gånger tidigare och vi skriver det igen: Växjö Lakers är på tok för ineffektivt framåt för att vinna mer än enstaka matcher. Efter 1–3 mot Linköping i går har Lakers gjort 72 mål på 38 matcher och det är bara Timrå som nätat färre gånger.
Sport • Publicerad 11 januari 2013
Tungt för Fredrik Norrena och för Växjö Lakers. Slutspelsplatsen glider allt längre bort.
Tungt för Fredrik Norrena och för Växjö Lakers. Slutspelsplatsen glider allt längre bort.Foto: 

Det som hände i gårdagens förstaperiod var ingen nyhet för Lakersanhängarna i Vida Arena. Lakerslirarna kom in på isen heltaggade och satte Linköping under stenhård press. Fyra-fem solklara målchanser brändes och 15–3 i skott gav en bra bild av hur det såg ut.

Trots det kraftiga övertaget stod det 0–0 efter 20 minuter och kanske var det redan här som Lakersförlusten grundlades.

– Pucken studsade definitivt inte vår väg, men spelar vi så här i fortsättningen är jag säker på att målen kommer. Vi kom ut bra i första perioden och spelade med hög intensitet över hela banan, sa Lakerstränaren Sam Hallam.

Linköpings tränare Roger Melin var tacksam över att det var mållöst efter en period:

– Växjö hade mycket puck och många målchanser i första perioden. Vi var för passiva i inledningen och jag måste berömma Christian Engstrand i vårt mål.

I andra perioden jämnade LHC ut spelet och på bara 48 sekunder chockade östgötarna med 0–1 och 0–2 genom Johannes Salomonsson och Patrik Zackrisson.

Linköpings första fullträff kom i fem mot fyra efter att Jonas Holös åkt på en billig utvisning som retade Sam Hallam.

– Domaren, jag tror att det var Thomas Andersson, bjöd in Linköping i matchen genom att ta en fullständigt horribel utvisning.

Växjö Lakers bäste spelare Tomi Kallio såg till att inte tåget gick efter de snabba baklängesmålen. När finländaren skickade upp 1–2-pucken i ena krysset var det match igen.

Men närmare än så kom inte Kallio & Co. 6.43 in i tredje perioden satte Lee Goren 1–3 när Lakersbackarna Jeremias Augustin och Jonas Holös stod framför Fredrik Norrena och tittade på.

Lakers fick en ny gyllene chans att reducera när Simon Hjalmarsson och Albin Lorentzon åkte på snabba utvisningar. Lakers fick spela fem mot tre i 1.26, men lyckades inte komma närmare i målprotokollet.

Inte heller spel sex mot fem under slutminuten när Fredrik Norrena kallats till båset gav någon utdelning.

Därmed blev det inga trendbrott mellan Lakers och LHC. Växjö åkte på sin sjätte raka förlust och Linköping tog sin sjätte raka trepoängare.

Torsdagskvällens förlust, samtidigt som Frölunda slog AIK på Hovet, innebär att Växjö Lakers kan glömma en slutspelsplats. Det skulle vara en storskräll om Växjö tar in 14 (!) poäng på Göteborgslaget.

Lakers får istället hoppas på att Timrå och AIK fortsätter kräftgången vilket i alla fall skulle ge nytt elitseriekontrakt.

Ola Netterström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.