Ingen Växjöspelare får följa med Gerell

Tre Växjöspelare hade chansen att göra Pär Gerell sällskap in i huvudtävlingen i den bästa upplagan av SOC (Scandinavian Open Championship) på åratal. Men konkurrensen var för tuff.
Sport • Publicerad 20 oktober 2011
Sara Rask.
Sara Rask.Foto: Alexander Mahmoud

Dänningelandas Sara Rask fanns längst med på borden i Eriksdalshallen under tävlingens andra dag. Sara fick spela en direkt avgörande kvalmatch mot Emily Bates, England, men förlorade med 1–4 (11–9, 11–5, 11–6, 6–11, 11–6 i Bates favör).

Olofströmsfostrade Rask hade tidigare på dagen blivit trea i sin grupp efter 4–1 mot Dasom Lee, Korea, 0–4 mot Yang Yang, Kina, och 0–4 mot Polna Trifonova, Ukraina.

– Om jag tagit set mot Trifanova kunde det ha räckt för att gå in direkt. Det var bittert att jag därför inte kom upp i min normala klass, säger Sara Rask.

Den långa och gängliga ukrainskan hade en bra forehand och säkrade 11–6, 11–8, 11–5 och 11–5 i deras första möte.

– Jag spelade riktigt bra mot koreanskan, men kom aldrig in i sista gruppmatchen. Den som gällde mest.

Var du nervös?

– Nej, det kan jag inte skylla på, svarar Sara.

När det gällde Frejs herrar stod främsta hoppet till Andreas Törnkvist, som ställdes i en ren gruppfinal mot tysken Steffen Menger.

"Törna" inledde i Eriksdalshallen med en stabil 4–2-seger mot Julien Indeherberg, Belgien. Detta efter bra returer mot den vänsterhänte belgaren.

Steffen Menger visade sig vara en klass bättre och vann en tuff kvalfinal som gick till sju set (11–7, 6–11, 14–12, 11–4, 5–11, 10–12 och 11–5).

Tysken vrålade efter vunna bollar i sista set som om han tagit hem självaste SOC-pokalen...

– Spelet var upp och ned. Det blir ryckigt och det var irriterande när Menger tog så lång tid på sig mellan poängen, säger Andreas Törnkvist.

Steffen Menger servade och returnerade starkt, men fick jobba hårt för att besegra Växjöspelaren.

– Jag slet på bra. Synd bara att det inte räckte och nu får jag hoppas att få en biljett som lucky loser in i huvudtävlingen, berättar Andreas Törnkvist.

Det hjälpte inte ens att Växjös egen Mr Pingis, ledarveteranen Reine Lindahl, stöttade från läktarplats.

Frejs Fabian Åkerström hade ett betydligt svårare utgångsläge än "Törna" efter sin 3–4-förlust mot dansken Tobias Lau.

Seger med minst 4–1 krävdes mot engelsmannen Andrew Baggeley, men snart släcktes hoppets låga.

Andrew Baggeley var för stark och vann med 7–11, 11–1, 13–15, 11–9, 11–9 och 11–7.

Frejtränaren Mårten Stenberg fick se Fabian spela alldeles för ojämnt i SOC.

– Jag tycker att både Andreas och Fabian hade bra form. Men i den här tuffa konkurrensen måste de ta varje liten chans och kämpa om varje boll, berättar Mårten Stenberg.

– Det handlar om små marginaler och våra killar är väldigt ofta med i matcherna. Men de måste också tro på att de ska lämna bordet som vinnare.

Samtidigt i SOC spelas U 21-klasserna med Linn Sandström, Frej, och Michaela Karlsson, Ljungby.

Genom 3–0-segern mot Jannika Oksanen, Finland, fick Linn en lucky loser-plats in i U 21-slutspelet.

Väl här lär Linn få det tufft, då hon lottades mot den toppseedade japanskan.

Michaela Karlsson fick säga tack och hej efter två raka förluster i sin U 21-grupp.

Pär Gerell, Växjös bordtennisproffs, går in i tävlingen i dag, fredag. En tävling med sex av världens tio bästa spelare och det går bara inte hålla reda på alla världsmästare bland kineserna här.

– Jag känner inget av det nackspärr som jag drabbades av under lag-EM i Gdansk. I onsdags var jag hemma i Växjö och tog en fika med kompisen Rasmus Rydén för att skingra tankarna från pingisen. Nu är jag redo igen, säger Pär Gerell.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.