Inget EM för Angelica Bengtsson

Det blir inget EM i Barcelona i sommar för Angelica Bengtsson, 16-åringen från Väckelsång som i lördags satte nytt ungdomsvärldsrekord i stavhopp.
Det avslöjar Angelicas pappa, och tränare, Glenn Bengtsson för Smålandsposten.
Sport • Publicerad 25 maj 2010

– Efter samtal med förbundskapten Stefan Olsson fick vi veta att det var upp till oss att bestämma. Eftersom JVM i Kanada hela tiden har varit Angelicas huvudfokus, och det är en tävling som hon har chans att vinna, var det naturligt att tacka nej till EM, säger Glenn Bengtsson.

En viktig faktor bakom Bengtssons beslut är att det rent praktiskt hade varit snudd på omöjligt att kombinera JVM med EM.

JVM-stavfinalen avgörs den 24 juli och stavkvalet på EM avgörs den 28 juli.

Innan det är dags för junior-VM i kanadensiska Moncton planerar Angelica att vara med i fyra tävlingar.

Redan nu på lördag väntar en mindre gala i Örebro. Den 12 juni finns Angelica i Genéve där hon ställer upp i en seniortävling. Den 20 juni tävlar Angelica på lite närmare håll när Rosenbomspelen avgörs i Karlskrona och GP-tävlingen i Sollentuna den 1 juli blir ett intressant genrep inför JVM.

Under tiden senior-EM avgörs i Barcelona laddar Angelica upp för DN-galan (youth) innan det direkt efter den tävlingen bär av till Singapore och ungdoms-OS.

– De olympiska ungdomsspelen är inte bara en idrottstävling utan också en möjlighet för unga idrottare från hela världen att umgås. Därför är tanken att deltagarna ska vara på plats under nästan tre veckor.

– Det betyder att vi måste lösa en del praktiska saker så att Angelica kan träna ordentligt under den tid hon inte tävlar borta i Singapore, säger Glenn.

Medan Angelica är upptagen av ungdoms-OS arrangeras både USM, SM och Finnkampen i Karlstad, Falun respektive Helsingfors. Tävlingar som Angelica alltså inte kan vara med i.

– Vi känner att ett ungdoms-OS är något extra. Möjligheten att få vara med där kommer inte så ofta. En stor grej helt enkelt. Därför är vi beredda att offra lite för att kunna vara med på ungdoms-OS, säger pappa Bengtsson.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.