Annons

Inget nytt världsrekord för Duplantis i Berlin

Armand Duplantis jakt på världsrekordet fortsätter.
Svenskamerikanen vann i Berlin och tog nytt världsårsbästa med 6,03 meter – men misslyckades med att slå sitt eget världsrekord i stavhopp på 6,18 meter.
Friidrott • Publicerad 4 februari 2022
Armand Duplantis efter det lyckade 6,03-hoppet.
Armand Duplantis efter det lyckade 6,03-hoppet.Foto: Michael Sohn/AP/TT
Efter flera rivningar på bland annat 5,92 försökte sig Duplantis på världsrekordhöjden 6,19.
Efter flera rivningar på bland annat 5,92 försökte sig Duplantis på världsrekordhöjden 6,19.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Det kunde på fredagskvällen ha blivit ett nytt världsrekord för OS-mästaren Duplantis på en inomhusgala i Mercedez-Benz Arena i Berlin – samma stad där han fick sitt genombrott i 2018, när han med ett 6,05-hopp tog EM-guld.

Men efter tre misslyckade försök får stavhopparen fortsätta jakten på rekordet i Uppsala nästa vecka.

Annons

Efter att ha vunnit i säsongspremiären i Karlsruhe på 6,02 meter, misslyckades han tre gånger med rekordhöga 6,19. Efteråt sade Duplantis att rekordet var inom räckhåll.

Rev på 5,92

– Det kändes ganska nära. Det är svårt att säga (när rekordet slås) för det är väldigt högt, och det krävs perfektion. Jag har haft några riktigt bra försök, men det är inte perfekt nog. Jag tror att jag vet vad jag måste göra, och att det kommer snart.

Duplantis förra världsrekord om 6,18 tog han i Glasgow för två år sedan.

I fredagens tävling inledde 22-åringen på 5,59 meter (den andra höjden på höjningsschemat) utan problem, avstod 5,70, och klarade sedan 5,81 med lätthet.

När 5,92 skulle hoppas var det bara Duplantis, amerikanske KC Lightfoot och tyske Oleg Zernikel kvar.

Där rev Duplantis och Zernikel både första och andra försöket medan Lightfoot klarade det direkt. Efter att ha lyckats i det tredje försöket var Duplantis, tillsammans med Lightfoot precis som i Karlsruhe, kvar inför den sista ordinarie höjningen, 6,03 meter.

Lightfoot, med ett säsongsbästa på 5,92, rev där sitt första försök. Duplantis likaså – med minsta möjliga marginal.

"Vi lider med honom"

När amerikanen även på andra försöket rev fick Duplantis, som då låg tvåa eftersom att Lightfoot klarat första försöket på 5,92, segervittring och klarade hoppet på 6,03 – nytt världsårsbästa och arenarekord.

Segern var Duplantis när motståndaren även på tredje försöket rev.

Då var det bara de tre världsrekordförsöken på 6,19 kvar.

Annons

Första? Rivning.

Andra? Knapp, men ändå, rivning.

Tredje? Nej, inget nytt världsrekord.

"Han faller på mattan, jublar – och täcker ansiktet med händerna. För ribban faller och med den även världsrekordet i stavhopp för Armand Duplantis. Det var så nära. Vi lider med honom", skriver tävlingsarrangören på Twitter efter det sista försöket.

Duplantis tävlar nästa gång på "hemmaplan" – på Beijer Stavhoppsgala i Uppsala, den 9 februari. Kanske får den svenska publiken då se honom slå världsrekordet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons