Annons

Inget World Cup 2024: "Du vill ha fred i världen"

World Cup var planerat att arrangeras i februari 2024.
Så blir det inte – kriget i Ukraina skjuter fram planerna.
Ishockey • Publicerad 12 november 2022
NHL och NHLPA har meddelat att kriget i Ukraina gör att World Cup inte blir av 2024. "Besvikelse eller inte, du vill ha fred i världen", säger svenske backstjärnan Victor Hedman. Arkivbild.
NHL och NHLPA har meddelat att kriget i Ukraina gör att World Cup inte blir av 2024. "Besvikelse eller inte, du vill ha fred i världen", säger svenske backstjärnan Victor Hedman. Arkivbild.Foto: David Zalubowski/AP/TT

NHL och spelarfacket NHLPA gick på fredagen ut med följande uttalande gällande World Cup:

"Under det senaste året har NHL och NHLPA arbetat med planerna för World Cup i februari 2024. Tyvärr, med tanke på nuvarande omständigheter, är det inte möjligt att ha World Cup vid den här tiden. Vi fortsätter att planera för nästa World Cup, förhoppningsvis i februari 2025".

Annons

Med nuvarande omständigheter menar NHL och NHLPA den ryska invasionen av Ukraina.

– Besvikelse eller inte, du vill ha fred i världen, säger Hedman.

Spelare vill att de bästa i världen ska delta, vilket inkluderar ryssar.

– Konflikten i Ukraina gör det svårt att hantera den ryska frågan och vi har hört från några länder att de har invändningar mot ryskt deltagande i World Cup. Självklart är det relevant och något vi tar hänsyn till när vi fattar beslut, sade NHL:s vicekommissionär Bill Daly förra månaden.

Förra månaden sade även Svenska ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg, som inte ska blandas ihop med den förre storspelaren, följande till TT:

– Vi har förklarat utifrån ett europeiskt perspektiv att vi inte kan spela mot ett ryskt lag så länge det pågår ett krig.

Senast World Cup arrangerades var 2016 i Toronto. Det är också senaste gången världens bästa hockeyspelare fanns tillgängliga för landslagsspel då NHL valde att hoppa av OS 2018 och 2022, den senaste gången av pandemiskäl.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons