Annons

Jacobsson: Österrike går för seger

Vinna eller försvinna.
Kvällens EM-kval mot Österrike blir avgörande för om fotbollslandslaget ska kunna nå slutspelet i Tyskland nästa sommar.
– Det är en match vi ska vinna och hur vi ska göra det återstår att se, säger matchbevakaren Lasse Jacobson.
Fotboll • Publicerad 12 september 2023
Bayern Münchens Konrad Laimer är tillbaka i Österrikes landslag. Arkivbild.
Bayern Münchens Konrad Laimer är tillbaka i Österrikes landslag. Arkivbild.Foto: Tom Weller/AP/TT
Landslagets matchbevakare Lasse Jacobsson. Arkivbild.
Landslagets matchbevakare Lasse Jacobsson. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är mindre än tre månader sedan landslaget fick en lektion i Wien. Österrikes 2–0 var klart i underkant.

Robin Olsens jättematch i målet höll siffrorna nere.

Annons

– Man kan väl säga att vi inte gjorde vår bästa match i Wien. Vi hade rätt stora problem där nere. Vi började rätt bra, men sedan var de klart bättre. Det är inget vi vill ska upprepas. Vi får göra lite små förändringar, säger landslagets matchbevakare.

Vet deras arbetssätt

Vad har ni lärt er?

– Det får ni ta med Janne. Det som är är att Österrike har använt olika utgångspositioner, både i försvars- och i anfallsspelet. På åtta matcher hade de nio olika. Däremot vet vi vilket arbetssätt det har. Det har inte så stor betydelse för oss hur de positionerar sig.

Österrike spelade 1–1 mot Moldavien med en reservbetonad uppställning i förra veckan.

– En träningsmatch där de bytte mycket och roterade runt på folk. Vi har inte lagt så stor vikt vid den, mer än tittat på hur de har jobbat i de olika lagdelarna.

– Det var ingen större skillnad mot när vi mötte dem.

Konrad Laimer, mittfältaren som lämnade Leipzig för Bayern München, var skadad och saknades på Ernst Happel-stadion i juni. Ett redan starkt lag blir ännu lite starkare med Laimer, menar Lasse Jacobsson.

Går för seger

– Det är en bra fotbollsspelare. De har många spelare som passar (förbundskaptenen Ralf) Rangnicks sätt att spela fotboll, 14 från Bundesliga och så kryddar de med några som spelar i Spanien, Frankrike och Italien.

– Det är många som passar väl in i hans sätt att tänka fotboll. De går framåt, håller inte på och spelar tillbaka utan "maxar" för att hitta rätt ytor.

TT: Du som har studerat Österrike, kommer de att gå för seger?

Annons

– De gör oftast det. Vi kan inte bestämma vad de ska göra, men deras sätt att spela fotboll är att gå för det. Det är nog ingen tvekan om det.

Fakta: Österrikes troliga startelva

Alexander Schlager, Salzburg – Stefan Posch, Bologna, David Alaba, Real Madrid, Philipp Lienhart, Freiburg, Maximilian Wöber, Mönchengladbach – Konrad Laimer, Bayern München, Nicolas Seiwald, Leipzig, Xaver Schlager, Leipzig, Marcel Sabitzer, Dortmund – Michael Gregoritsch, Freiburg, Marko Arnautovic, Inter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons