”Jag ångrar inte en sekund att jag tog den här chansen”

I världslaget BM Ciudad Real finns två Källman från Växjö. Dels Jonas med ett mångmiljonkontrakt på fickan och dels 18-årige lillbrorsan Filip som utvecklats enormt som ”spanjor”.
Sport • Publicerad 17 juni 2010
På Växjöbesök Källman den yngre, Filip, har imponerat på ledarna i BM Ciudad Real. Styrkepassen ska göra honom gott inför en ny spansk sejour. Foto: Lena Gunnarsson
På Växjöbesök Källman den yngre, Filip, har imponerat på ledarna i BM Ciudad Real. Styrkepassen ska göra honom gott inför en ny spansk sejour. Foto: Lena GunnarssonFoto: Lena Gunnarsson

– Jag ångrar inte en sekund att jag tog den här chansen för att utvecklas som handbollsspelare, säger Filip Källman.

Filip valde i augusti att flytta till den spanska ökenstaden, söder om Madrid, för att göra sin prao som handbollsproffs.

– Ciudad Real kändes som ett äventyr. Jag åkte ned för att provträna och fick stanna kvar. Nu är det klart att Ciudad Real vill ha mig kvar ytterligare ett år. Det känns som en bonus och något som jag inte vågade tro på fullt ut, berättar Filip Källman.

Växjö HF-junioren har gjort succé i Ciudad Reals juniorlag. Ett juniorlag som vunnit serien, som vunnit distriktsmästerskapet i La Mancha, och som vunnit spanska mästerskapet.

– Det har gått jättebra. I spanska finalen körde vi över Alcovenda och vann med åtta måls marginal.

Filip Källman har spelat vänsternia och han har öst in mål i juniorlaget.

– Ibland har det blivit åtta mål och ibland har det blivit tre. Allt hänger på motståndet, förklarar Filip, som delat lägenhet med två av lagkamraterna.

– Men båda har gått till andra klubbar och därför får jag ny lägenhetskompis nästa säsong, vet han.

I Quijote Arena, med plats för 5?200 åskådare, är tio år äldre Jonas Källman en av många kungar. I världslagets vita dress trängs landslagsmän från Serbien, Frankrike, Ryssland, Argentina, Kroatien och Sverige. Redan 2002 tog klubben sin första stora titel genom att vinna Cupvinnarcupen och sedan dess har laget plockat hem Champions Leauge tre gånger (2006, 2008, 2009). FC Barcelona har kommit i skymundan.

Konkurrensen är grym. Det har Källman den yngre fått känna på.

– När A-lagsspelarna varit skadade eller varit borta för landslagsspel har vi yngre fått fylla upp på träningarna. Det har varit riktigt skoj.

Att Ciudad Reals legendariska tränare Talant Dujshebaev tror på Filip står helt klart. Talant ska köra specialpass med Filip och sonen Alex med start i augusti.

Är rentav en plats i A-laget inom räckhåll?

– Det är för svårt. Klubben får inte heller ha hur många utlänningar som helst, svarar Filip Källman ödmjukt.

Snart har han kastat sig över skivstången.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.