"Jag är glad för varje lopp som arrangeras"
I torsdags kom beskedet att det blir ett coronaanpassat Vasalopp i vinter. 400 elitåkare gör upp om segern den 7 mars, men även tusentals motionärer tillåts starta i det klassiska loppet - om än med hårda restriktioner.
– Jag är glad för varje lopp som kan arrangeras. Det är viktigt att även motionärerna får chansen att köra. Att de har ett mål för sin träning. Detta är en hälsogrej i samhället och det är viktigt att vi elitåkare även tänker på dem, säger Britta Johansson Norgren som jagar sin tredje seger i Vasaloppet.
Annorlunda lopp
Samtidigt inser hon att det kommer bli en annorlunda upplevelse även för eliten:
– Bland annat går ju starten på ett annat ställe och vi kommer inte att få se alla 15 000 åkarna, som är en så viktig del av Vasaloppet. Men det blir tävling och det är viktigast.
Tufft program
Även långloppscupen Ski Classics genomförs, fast med ett förändrat tävlingsprogram. Premiären skjuts upp till i januari. Ett hektiskt program med elva lopp på tre månader väntar Johansson Norgren.
– Jag kör alla loppen. Det blir tufft, men samtidigt mår jag bra av att tävla mycket. Men vi får de hur det fungerar med hälsan och med pandemin.
Hon är samtidigt medveten att den pågående pandemin kan innebära många justeringar av programmet samtidigt som det finns kritik bland åkare över att resa runt i ett coronadrabbat Europa:
– Jag har respekt för de som tycker det är fel att resa runt. Men jag känner mig trygg och samtidigt lever jag på detta. Ställer jag inte upp har jag ingen inkomst. Jag litar på att arrangörerna ute i Europa anpassar detta bra för oss.
Vann premiären
37-åringen är en av veteranerna på långloppstouren och hon är lika taggad inför säsongen som tidigare:
– Det ska bli kul, speciellt i år flera nya damer kommer att delta. Bland annat kommer vi att få möta Marit Bjørgen. Det ser jag fram emot, säger Johansson Norgren, som redan gjort sin premiär.
Förra helgen arrangerades ett tremilslopp i Grönklitt utanför Orsa med 40 herrar och 10 damer. Johansson Norgren vann damklassen.
– Jag fick direkt ett kvitto att man är på rätt väg.
Fakta: Ski Classics tävlingsprogram
Säsongsstarten har skjutits upp från november till januari. Så här ser programmet ut nu:
14 januari: Pro Team Tempo, 17 km, Zuoz, Schweiz
16 januari: Engadin La Diagonela, 65 km , Zuoz, Schweiz
23 januari: Toblach-Cortina, 42 km, Toblach-Cortina, Italien
31 januari: Marcialonga, 70 km, Trentino, Italien
7 februari: La Venosta, 45 km, La Venosta, Italien
14 februari: Jizerská Padesátka, 50 km, Bedrichov, Tjeckien
7 mars: Vasaloppet, 90 km, Sälen-Mora, Sverige
20 mars: Birkebeinerrennet, 54 km, Rena-Lillehammer, Norge
27 mars: Årefjällsloppet, 100 km, Vålådalen, Sverige
10 april: Reistadløpet, 50 km, Setermoen-Bardufoss, Norge
17 april: Ylläs-Levi, 70km, Ylläs-Levi, Finland
Fakta: Ski Classics tävlingsprogram
+ Den 7 mars avgörs Vasaloppet med 400 elitåkare (300 herrar och 100 damer) på startlinjen. Rankning avgör vilka som får starta.
+ Den 27 februari avgörs Tjejvasan med enbart 100 elitåkare. Även där avgör rankning vilka som får en plats.
+ Vasaåket 2021 är för motionärer att åka 10, 30, 45, eller 90 kilometer. Deltagarna kan välja att åka sitt lopp någon gång under perioden 12 februari till 7 mars.
+ De som redan är anmälda till Vasaloppsveckan erbjuds att åka motsvarande lopp den aktuella dagen.
+ Ingen start vid klassiska Berga by i Sälen, även den berömda vägövergången uteblir. Startplats blir vid Tjärnhedens idrottsplats, snett ovanför den klassiska startplatsen.
+ Starten för Tjejvasan och 30-kilometersloppen flyttas upp till själva matkontrollen vilket gör distansen någon kilometer kortare.
+ Målgång för alla loppen utom Vasaloppet blir vid Zornmuséet i Mora.
+ Eliten i Vasaloppet går i mål på en ny målplats vid tidigare målrakan som kommer att användas även i framtiden.
+ Vid kontrollerna erbjuds blåbärssoppa och vallaservice, men enbart på helgerna, fredag till söndag.