Annons

Jag hoppas och tror på den fattiga kusinen från landet

Öster klarar sig kvar i allsvenskan.
Det är min tro.
Och min förhoppning.
Sport • Publicerad 31 mars 2006
Roligt med Öster i allsvenskan. Fredrik Gustafson, Martin Claesson, Peter Wibrån, Fredrik Bild och Daniel Svensson jublar sedan uppflyttningen till allsvenskan säkrats i höstas. "Det blir så mycket roligare att bo i Kronoberg när här finns ett lag i fotbollsallsvenskan" skriver Smålandspostens sportchef Johan Persson, och tippar samtidigt Öster på 11:e plats i allsvenskan.Foto: SCANPIX
Roligt med Öster i allsvenskan. Fredrik Gustafson, Martin Claesson, Peter Wibrån, Fredrik Bild och Daniel Svensson jublar sedan uppflyttningen till allsvenskan säkrats i höstas. "Det blir så mycket roligare att bo i Kronoberg när här finns ett lag i fotbollsallsvenskan" skriver Smålandspostens sportchef Johan Persson, och tippar samtidigt Öster på 11:e plats i allsvenskan.Foto: SCANPIXFoto: 
Johan Persson
Johan PerssonFoto: 

Förra gången Öster var i allsvenskan gick mycket fel och laget tog snabbaste vägen ner i superettan igen. Det var bara tre år sedan, men det har hänt ganska mycket i Öster sedan dess.

Jag tror på Öster eftersom laget har ett spel som inte kräver lika mycket för att vara framgångsrikt den här gången. Under Jevgenij Kouznetsov försökte Öster förädla det klassiska kortpassningsliret. Problemet var att spelarna inte var tillräckligt bra för att kunna rulla ut lag som Djurgården och Malmö. Resultatet blev värmande applåder, men få poäng.

Annons

- Vi får kanske inte beröm för att spela trevligt, men vi är effektivare och stabilare, sa tränaren Lasse Jacobsson några dagar före premiären.

I försvaret vill han att spelarna agerar enkelt, resolut och hjälper varandra. Vägarna framåt vill han att de ska söka på kanterna. När inläggen kommer ska det finna många spelare som går på mål.

Trevligt med poäng

Vi såg i superettan att det var stabilt och effektivt. Den supporter som inte är bortskämd med framgång brukar tycka att poäng är ganska trevliga i längden.

Jag tror på Öster eftersom truppen är starkare än förra gången. Öster har värvat spelare för runt fem miljoner kronor inför den allsvenska premiären. Det är den största satsningen i klubbens historia.

Öster avstod klokt från att slösa pengar på tveksamma förvärv under den skadedrabbade perioden förra sommaren. I stället gjorde klubben med hjälp av Östers Support AB en kraftsamling när det allsvenska kontraktet väl var säkrat.

För några år sedan spetsade nykomlingen Kalmar truppen med tre brassar och har hängt kvar i allsvenskan sedan dess. Chansen finns att Helgi Danielsson, Pavel Zavadil och Ingemar Teever blir samma dundermedicin för Östers allsvenska förhoppningar.

Inte lika tunt framåt som senast

Visst är det lite tunt framåt när John Pelu har tagit time-out, men är det någon som minns Östers anfallspar i senaste allsvenska premiären? Mikael Thomasson och Dani Hamzo gav inte försvararna skrämselhicka precis.

Jag tror på Öster eftersom truppen är helare och friskare än förra gången. Då drevs träningsdosen upp hårt och skadorna var så många att det till och med var problem att få ihop lag på försäsongen.

Annons

Nu har Öster satsat mycket på återhämtning och förebyggande fysisk träning och nästan varit förskonat från skador. Bland de viktigaste förutsättningarna för att en idrottsman ska kunna utvecklas är just att vara skadefri.

Roligare att bo här tack vare Öster

Jag hoppas på Öster eftersom det blir så mycket roligare att bo i Kronoberg när här finns ett lag i fotbollsallsvenskan. Inom handbollen, basketen, hockeyn och innebandyn har det gått utför. Folk behöver något att samlas kring och snacka om. Med ett VM runt hörnet och en allsvenska med flera stjärnor än på länge, är fotbollen het i år. Klart att vi också vill vara med.

Jag hoppas på Öster eftersom jag alltid njuter när den fattiga kusinen från landet slår den rike storstadsbon med häpnad. Det är alltid roligt när experterna i Stockholm och Göteborg har fel, de som tror att Mario Vasilj spelar vänsterback och John Pelu center i Östers startelva.

Jag håller dock med dem som tror att Djurgården vinner allsvenskan. Stockholmarnas trupp ser lite vassare ut än i fjol, och ingen utmanare känns tillräckligt het.

Jag tror att Sören Åkeby behöver både tid och några kompletterande förvärv om Malmö ska bli ett guldlag igen. Göteborg är gediget, men offensiven ser inte tillräckligt stark ut. Dessutom bekymrar skattehärvan.

Hammarby är talangfullt, men för tunt i längden. Helsingborg får hem Henke Larsson, men har tappat Atiba Hutchinson. Elfsborg borde inte ha släppt Hasse Berggren mitt i sin satsning. Kalmar är som vanligt undervärderat, men inget mästarlag. AIK är som vanligt övervärderat, men får kämpa för kontraktet. Gais och Gefle räcker inte till. Öster gör som Gefle i fjol, blir elva.

Här är mitt allsvenska tips:

1. Djurgården

2. Malmö FF

Annons

3. Hammarby

4. IFK Göteborg

5. Kalmar FF

6. Helsingborg

7. Elfsborg

8. Örgryte

9. Halmstads BK

10. Häcken

11. Öster

- - - - - - - - -

Annons

12. AIK

-------------

13. Gais

14. Gefle

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons