Jagar historiskt VM-guld efter långt uppehåll

Lag Niklas Edin kan ta ett historiskt tredje raka VM-guld i curling i Calgary.
Men efter fjolårets inställda VM och EM vet inte ens det regerande mästarlaget var matchformen står – även om coronapandemin gett ovanligt mycket tid till träning.
Curling • Publicerad 1 april 2021
Niklas Edin ser fram emot att tävla igen vid curling-VM i Calgary, Kanada. Arkivbild.
Niklas Edin ser fram emot att tävla igen vid curling-VM i Calgary, Kanada. Arkivbild.Foto: John Locher/AP/TT
Lag Niklas Edin tog EM-guld i Helsingborg i november 2019. Från vänster Niklas Edin, Fredrik Lindberg (tränare), Oskar Eriksson, Daniel Magnusson (reserv), Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren. Arkivbild.
Lag Niklas Edin tog EM-guld i Helsingborg i november 2019. Från vänster Niklas Edin, Fredrik Lindberg (tränare), Oskar Eriksson, Daniel Magnusson (reserv), Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Edin, Eriksson, Wranå och Sundgren efter VM-guldet i Lethbridge, Kanada, i april 2019. Arkivbild.
Edin, Eriksson, Wranå och Sundgren efter VM-guldet i Lethbridge, Kanada, i april 2019. Arkivbild.Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press/AP/TT

Det är knappt ett och ett halvt år sedan Sveriges bästa curlinglag på herrsidan spelade ett internationellt mästerskap: EM på hemmaplan i Helsingborg där det blev guld i november 2019.

Coronapandemin innebar nämligen både ett inställt VM och ett inställt EM förra året. Och inför stundande VM i Calgary, som inleds på långfredagen, vet inte ens den rutinerade skippern själv var laget står.

– Det är ett långt tävlingsuppehåll från den scenen. Vi får se hur vi kan ställa om, men träningsmässigt har vi egentligen haft bättre möjligheter, mer mängd träning, säger Niklas Edin och fortsätter:

– I vanliga fall brukar vi tävla och resa så mycket så att man inte har tid att träna lika många pass och har inte lika många veckor av kontinuerlig träning. Träningsmässigt är det väl kanske bästa säsongen någonsin. Man har fått mer tid och möjlighet att träna.

"Mer fys"

En stor del av träningstiden i pandemin har lag Edin, som i övrigt består av Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren, tillbringat hemma i Karlstad och i Våxnäshallen.

En av sakerna som det tvåfaldigt VM-guldvinnande laget fått mer tid för under det senaste året är styrke- och konditionsträningen.

35-årige Edin, som har varit skadedrabbad de senaste åren, hoppas att "fysen" ska bidra till ett nytt guld. Framför allt efter att ha sett hemmanationen Kanadas VM-uttagningar i mitten av mars, som för första gången vanns av lag Brendan Bottcher.

– Man har kunnat se lite grann att soparna har sett mer trötta ut och liksom inte riktigt orkat med. Utan i stället fått mjölksyra och kanske inte varit matchvana, säger Edin och fortsätter:

– I och med att vi har tränat mer "fys" än vanligt känns det som att vi kommer att kunna hantera det ganska bra, jämfört med de flesta andra lagen i alla fall.

Senast ett VM-debuterande herrlag vann VM var 2010 då Kanadas lag Kevin Koe tog VM-guld i Cortina d'Ampezzo, Italien. Det faktumet menar Niklas Edin talar för att Sveriges favoritskap är ännu större i år än vad det har varit de senaste två världsmästerskapen, då Kanadas lag Koe och lag Brad Gushue besegrats i finalerna.

"Påverkas minst negativt"

– Det blir väl kanske lite större än vanligt, i och med att de (lag Bottcher) gör sitt första VM. Det är inte helt ovanligt att när man gör sitt första mästerskap, går in som ett på pappret starkt lag, inte riktigt når fram till en seger. Det är inte jätteofta man går in och vinner direkt, utan oftast blir det ett brons eller så, säger Niklas Edin.

Så blev det för honom själv när han VM-debuterade 2011. Tio år senare är Niklas Edin en välmeriterad skipper som tagit fyra VM-guld, sju EM-guld, ett OS-silver och ett OS-brons. Han tror att laget har stora chanser till att ta ett ytterligare guld, i arenan Markin MacPhail Centre.

– Jag tror att vi, i form av att vi har spelat ganska länge tillsammans och är ett ganska rutinerat mästerskapslag, är ett av lagen som påverkas minst negativt av det (uppehållet). När vi väl kommer in i arenan komma vi känna att det är där vi hör hemma.

Kan skriva svensk historia

Tre svenska curlinglandslag har genom historien lyckats med att ta två raka VM-guld: lag Elisabet Gustafson (1998–1999), lag Anette Norberg (2005–2006) och lag Edin (2018–2019).

Men inget har ännu tagit tre i rad.

– Då skulle man ju bli historisk också, i och med det. Det är ett stort mål för vårt lag, säger Niklas Edin och fortsätter:

– Det var ett väldigt stort mål förra året och när det VM:et (i Glasgow, Skottland) ställdes in då blev det lite tudelat. Nu har det ändå gått ganska lång tid sedan vi vann det där förra VM:et (i Lethbridge, Kanada). Även fast vi är regerande mästare så har det gått två år. Men det känns fortfarande stort att gå för tre raka VM-guld, det skulle vara enormt. Även om det på pappret kanske inte är som ett OS-guld så är det väldigt unikt i curlingvärlden.

Fakta: Curling-VM i Calgary

Herrarnas curling-VM i Calgary, Kanada, pågår 2–11 april i arenan Markin MacPhail Centre. Världsmästerskapet är det första på två år sedan VM i Lethbridge, Kanada, 2019 då Sveriges lag Niklas Edin besegrade Kanadas lag Kevin Koe i finalen.

Under VM möts först de 14 lagen i en gruppspelsrunda där de två bästa lagen sedan tar sig direkt till semifinal. Sverige inleder med match mot Schweiz på långfredagen. Efter gruppspelsrundan möts lag 3–6 möts i i två matcher om de övriga två semifinalplatserna. Final och bronsmatch spelas söndag 11 april och natt mot måndag 12 april svensk tid.

Sveriges lag består förutom skippern Niklas Edin av Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren. Reserv är Daniel Magnusson, tränare är Fredrik Lindberg och förbundskapten Maria Prytz.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.