Johanna Hagström drömmer om en VM-plats

Hon dominerade sprinten i Ulricehamn fram till sista svängen in på upploppet i finalen.
Men med gedigen åkning och sin bästa världscupplacering någonsin stärkte Johanna Hagström sina chanser att få åka till skid-VM i Oberstdorf.
Skidor • Publicerad 6 februari 2021
Johanna Hagström jublar efter andraplatsen i damernas sprintfinal i världscupen i Ulricehamn på lördagen.
Johanna Hagström jublar efter andraplatsen i damernas sprintfinal i världscupen i Ulricehamn på lördagen.Foto: Adam Ihse/TT

Hon var snabbast i prologen, vann både sin kvartsfinal och sin semi. Och var på väg mot sin första världscupseger i karriären i fristilssprinten i Ulricehamn på lördagen.

– När jag tog täten tänkte jag: Nu går jag för seger. Men Maja [Dahlqvist] var stark och kom förbi bra. Hon gjorde allt rätt, säger Johanna Hagström.

Ändå är hon strålande glad.

Känns himla bra

– Det känns så himla bra. Nästa gång tar jag steget upp till första plats.

Med sin insats har hon stärkt sina aktier till att bli Sveriges fjärde sprintåkare i VM i Oberstdorf i slutet på februari.

– Jag får väl hoppas att jag ligger väl till för att få åka med, säger hon.

Samtidigt vet hon att konkurrensen är stenhård.

– Vi är många duktiga tjejer som tampas om den sista platsen. Men jag tror att det här stärker min position.

Tre givna

Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling ses som givna VM-åkare. Det är den fjärde platsen det handlar om.

Men det är inte ens säkert att landslagschefen Anders Byström väljer att ta ut fyra utpräglade sprintåkare till mästerskapet i slutet av februari.

– På damsidan har vi många som kan köra både sprint och distans. Men vi kan också köra med fyra renodlade sprinters om vi vill. Sedan kan vi ha någon reserv på hemmaplan, säger han kryptiskt.

Nu återstår SM i Borås som körs 9–11 februari. Därefter tillkännages truppen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.