Johannesson missade chanser när Öster föll

Helsingborgs IF besegrade rättvist Öster med 3–1 (1–0) i superettan. David Johannesson hade dock två jättechanser för Öster, men missade båda.
helsingborg (smp) • Publicerad 8 april 2018 • Uppdaterad 2 maj 2018
Liridon Silka var tillbaka efter sin skada och startade matchen mot HIF.
Liridon Silka var tillbaka efter sin skada och startade matchen mot HIF.Foto: Andreas Nilelind

Den första riktigt varma vårdagen hade lägligt anlänt när HIF spelade sin första seriematch för säsongen. Publiksiffran på Olympia var också imponerande med superettanmått mätt - 8 124 personer.

Jämfört med träningsmatchen mellan lagen den 9 mars (3–2 till Helsingborg) gjorde HIF bara två ändringar. Då skadade mittbacken Fredrik Liverstam samt före detta Österspelaren Darijan Bojanic startade inte i Tipshallen med inledde båda dagens match.

Östertränaren Christian Järdler valde, i ett försök att täta defensiven, en 4–5–1-uppställning med Mattias Pavic i en central roll. Zackarias Faour höll bredden till höger medan Stefan Karlsson hade en mer defensiv roll än tidigare i år.

Mattias Pavic spelade mer centralt på mittfältet än normalt i bortamatchen mot Helsingborg.Foto: Andreas Nilelind

Sedan HIF-sången klingat ut och den rödblå röken på hemmafansen kortsida skingrats var det HIF som tog tag i spelet.

Mamudu Moro sköt hål i luften i fritt läge, innan två av fyra HIF-hörnor i följd blev farliga. På den första fick Östers målvakt Robin Malmkvist i sista stund upp en fot och räddade på egen mållinje. Den fjärde av hörnorna gick över Malmkvist och träffade ribban.

Darijan Bojanic var spelsugen. Han hade en bra frispark som kunde resulterat i 1–0 om bara någon HIF:are fått en fot på bollen när den dök ner i ytan mellan Östers backar och Malmkvist.

Bojanic jobbade också fram ett bra läge för nye isländske anfallaren Andri Runar Bjarnason.

Trots denna HIF-överlägsenhet var det länge Öster som hade skapat halvlekens hetaste chans...

Faour slog efter 27 minuter ett ett inlägg från höger som kom perfekt för David Johannesson vid bortre stolpen. Men från bara någon meter nickade Österanfallaren över…

Åtta minuter senare petade Johannesson fram en boll till Liridon Silka, som dock halkade till precis i skottögonblicket varvid hans skott gick både utanför och över.

Men när de tillresta Österfansen gladdes åt att deras favoriter börjat skapa lite framåt kom 1–0 till HIF.

Anders Randrup kom loss på högerkanten. Bollen spelades över mot duktige Max Svensson på andra sidan och han avslutades iskallt med ett lågt skott i Malmkvists vänstra burgavel.

På tilläggstid i halvleken var Max Svensson nära att bli tvåmålsskytt – men det skulle bara dröja en dryg minut i andra halvlek innan han satte sitt andra mål för eftermiddagen. Helt omarkerad vid bortre stolpen förvaltade Svensson ett inlägg från höger på bästa tänkbara sätt. 2–0.

Det blev ingen rolig återkomst till Olympia för Östers tränare Christian Järdler.Foto: Andreas Nilelind

Men Öster skulle få (bokstavligt talat) en reducering strax efteråt. Växjölagets blott andra hörna i matchen slogs av Simon Helg och nickades in i eget mål av Bjarnason. Tid: 51.

Men det var HIF som fortsatte att dominera spelet. I 58:e minuten hade den för dagen stekhete Max Svensson ett rungande skott i stolpen och åtta minuter senare fick HIF straff sedan Bjarnason gått omkull i straffområdet i duell med Mario Vasilj, som varnades.

Darijan Bojanic klev fram och dunkade upp straffen högt bakom Malmkvist. 3–1 och stort jubel på Olympia.

Öster var sedan ytterst nära att göra mål även i samband med sin tredje hörna. Återigen var det Helg som slog den. Bollen damp ner framför fötterna på David Johannesson, som dock inte lyckades peta in bollen i det tomma målet från nära håll.

Under slutkvarten bytte båda lagen friskt. HIF drog sig tillbaka en aning, men det var mest ett antal hörnor och halvchanser som Öster lyckades vaska fram sin jakt på ytterligare reducering.

Förutom Vasilj (i samband med straffen) blev även David Johannesson varnad (för protest).