Annons

Johaug om comeback: "Ska aldrig säga aldrig!"

Knappt har Therese Johaug tagit emot hyllningarna efter sitt sista världscuplopp innan hon lite, lite öppnar dörren för en comeback:
Skidor • Publicerad 12 mars 2022
Therese Johaugs mest uppskattade hyllning efter avslutningen i Falun. Ett grupp skidåkarbarn från den lokala klubben fick henne att stanna upp och engagera sig i barnen.
Therese Johaugs mest uppskattade hyllning efter avslutningen i Falun. Ett grupp skidåkarbarn från den lokala klubben fick henne att stanna upp och engagera sig i barnen.Foto: Ulf Palm/TT

Svaret kommer när hon står i mixade zonen i Falun, efter segern med 36 sekunder över Jonna Sundling, och svarar på frågor inför framtiden. En norsk journalist ställer frågan om det är helt otänkbart att hon ställer upp i VM i Trondheim.

Therese Johaug ler och svarar:

Annons

– Jag är inte trött på att träna och tävla. Jag älskar det här livet. Det är slut, men man vet inte vad som händer i framtiden. Jag vet att man aldrig ska säga aldrig. Det är ju tre år till dit (VM i Trondheim) och mycket kan ske på tre år. Men du ska inte ställa upp utan att du är i form.

Långloppen

Therese Johaug lyser med ögonen när hon sedan pratar om de långlopp som hon ska åka innan säsongen är slut. Hon signalerar en kärlek till sporten och markerar att hon inte är trött på skidåkningen: Men hon förklarar beslutet som togs fredagen innan tävlingarna i Lahtis.

– Jag vill sluta när jag är på topp. Om tio år vill jag inte sitta och ångra varför jag inte gav mig när var när som bäst. Ett eller två VM guld mer gör mig inte lyckligare. Jag tänker inte träna 1 200 dagar de närmaste åren

Ett vakuum

Hon berättar om det kommande halvåret som innehåller den stora frågan: Hur ska hon fylla dagarna?

– Det känns som man hamnar i ett vakuum i maj och juni. Man är ju van att komma i gång med träning och träna tre timmar om dagen och nu inte göra det. Jag är förberedd på att det kommer att bli tufft mentalt, säger Therese Johaug och berättar att hon kommer att arbeta en del i egna företaget.

TT: Vad kommer du att kunna unna dig i sommar som du inte kunnat göra tidigare?

– Att bara kunna ligga och sola och ta ett glas vin utan att tänka på nästa träning, svarar Therese Johaug.

Hon svarar på frågan vad hon kommer att sakna minst av de aktiva livet:

– Att packa väskorna och veta att man blir borta i tre veckor. Den känslan. Sedan att slippa resorna, flygplatserna och hotellen.

Efterträdaren

Redan spekuleras det i vem som kommer att bli hennes efterträdare på skidtronen. Blir det Frida Karlsson som utmanande henne i början av säsongen eller Jonna Sundling med sin fina avslutning?

Annons

– Det är svårt. Jag kan inte svara på det. Frida har ju inte varit sig själv efter jul, men haft bra VM i Oberstdorf och Seefeldt.

Therese Johaug lämnar målområdet, springer mot dopingkontrollen, men stannar plötsligt när hon ser massor av barn från den lokala skidklubben som står uppradade. De sjunger för henne och överlämnar en tavla.

Mötet med barnen

Tid och rum stannar för Therese Johaug som skapar en härligt fin kontakt med barnen. Alla andra får vänta. Det var fullt fokus på barnen som ställde flera kloka frågor, som i fall hon ska åka Vasaloppet och var hon förvarar sina medaljer:

– Jag kanske åker Vasaloppet nästa år och medaljerna förvarar jag i en låda, svarar hon.

TT: Du tycks lätt att få en naturlig relation till barn?

– Det är härligt med barn. Jag vet hur stort det var för mig själv när jag var i den åldern och fick möta mina förebilder, säger Therese Johaug som i framtiden kan tänka sig vara tränare eller rådgivare åt unga talanger:

– Jag sitter inne med kunskap och erfarenhet och kan vara mentor som bygga upp yngre talanger, säger hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons