Josh sköt Lakers allt närmare kvalmålet

Sexpoängsmatch, vinterns viktigaste, och vinna eller försvinna.
Växjö Lakers ledare och spelare hade hört orden upprepas som ett mantra inför mötet med Almtuna.
I går kunde Lakers pusta ut efter en dramatisk 2-1-seger och slutbilden från Gränbyhallen var riktigt kul att skåda.
Sport • Publicerad 4 mars 2010

Lakers spelare tackade sina tillresta fans genom att åka ut på isen i vanlig ordning Lakejerna skanderade: "Ni på isen, är ni klara...".

Spelarna svarade: "Ja, ja, mensan fattas bara".

På presskonferensen log tränaren Janne Karlsson med hela ansiktet.

– För att vinna mot Almtuna här krävs att vi spelar med hjärta och att killarna tömmer sig vid varje byte. Vi gjorde en jättebra match, vi var det tyngre laget, och det var "P-W" (Almtunas målvakt Fredrik Wentzel-Pettersson) som storspelade i andra. Han höll då Almtuna kvar i matchen, säger Janne.

Är platsen i kvalserien till elitserien klar nu?

– Nej, nu ska vi njuta av den här segern. Sedan ska vi göra en bra träning och koncentrera oss på Leksandsmatchen, svarar Janne Karlsson.

Till tonerna av "flickorna i Småland" gjorde lagen entré. Om det var en mental passning till Lakers låter vi vara osagt.

Första perioden präglades av nervöst och avvaktande spel från båda lagen, men Lakers uppträdde disciplinerat och klarade till en början ut två boxplay.

8.49 kom ledningsmålet genom Christian Magnusson efter en snygg kombination från blålinjen. David Lundbohm och Christopher Liljewall låg bakom förspelet till "Fimpens" mål.

Lakers Anton Hedman utmärkte sig i första för sina besök i utvisningsbåset. När han för andra gången åkte ut, en onödig interference, kunde Almtunas Joachim Gellerstedt kvittera i hans lags tredje powerplay.

Almtuna klarade sig genom första perioden utan utvisningar, men Uppsalalaget leder Fair Play-ligan och mycket av framgångarna bygger på att spelarna håller sig på banan i match efter match.

Men i andra perioden började utvisningarna att jämna ut sig. När Almtuna drog på sig två på raken gick hemmaspelarna på knä.

Lakers visade upp rena chanskavalkaden och det var 19-årige målvaktstalangen Fredrik Wentzel-Pettersson som räddade Almtunas 1-1 även efter andra.

Att Lakers dominerade stort visade skotten, 5-14, och i det skedet talade allt för Lakers i tredje.

Lakers fortsatte att skapa lägen och Viktor Fasth var säkerheten själv bakom Lakers backar.

13.53 kom avgörandet. Josh MacNevin soloåkte och satte pucken elegent i Almtunamålet. Efter det orkade inte Almtuna resa sig.

Lakers hade matchvinnare som Viktor Fasth, Josh MacNevin och outröttlige Erik Josefsson.

Kedjan med David Lundbohm, Christopher Liljewall och Christian Magnusson gjorde efter sina förutsättningar en kanonmatch.

– Växjö vann rättvist, de är ett riktigt bra lag, men jag tycker trots allt att vi åkte på en snöplig förlust, kostar Almtunas coach Jonas Rönnqvist på sig.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.