Petad Kalla tog revansch med SM-medalj

Charlotte Kalla var inte nöjd med att ha petats från Piteås förstalag i SM-stafetten i Kalix. Men hon sålde sig dyrt och såg till att ordna en bronsmedalj för andralaget.
Piteås förstalag vann med stor marginal.
Skidor • Publicerad 8 april 2021
Charlotte Kalla under VM-stafetten. I SM fick hon inte plats i Piteås förstalag utan tog i stället andralaget till brons.
Charlotte Kalla under VM-stafetten. I SM fick hon inte plats i Piteås förstalag utan tog i stället andralaget till brons.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

För första gången var Kalla petad från förstalaget i en SM-stafett. Men hon gjorde vad hon kunde för att ta sitt lag till en medaljposition och körde upp laget från femte till tredje plats inför sistasträckan.

– Det var kul att få ge mig ut och försöka skapa ett bra utgångsläge för Sofia (Henriksson), säger Kalla i Expressens tv-sändning.

Att hon drevs av lite revanschlust vill hon inte medge.

– Jag drivs av tävlingsglädje och tävlingslust. Jag startade säsongen så sent och önskar att det skulle finnas fler tävlingar framöver, säger Kalla som var coronasjuk i höstas.

God stämning

Ebba Andersson, som säkrade Piteås förstalags guld genom att dra ifrån på andrasträckan, säger att stämningen i laget var god inför stafetten trots petningen av Kalla från förstalaget.

– Det är inte vi åkare som styr hur lagen ställs upp. Det var en tuff laguttagning, det är inte jätteofta som en VM-stafettåkare ställs åt sidan från sitt klubbs lag 1, säger Andersson.

– Jag ser en styrka i att vi har ett så starkt gäng i laget som bidrar till att vi kan lyfta varandra ännu mer.

Spurt om silvret

Andersson lämnade över till tredjesträckans Jonna Sundling med 1.41 minuter före Falun-Borlänge. Piteås förstalag vann sedan med 1.56 minuter.

– Jag tyckte det kändes bra för egen del, det är kul att tävla när kroppen hänger med på det som huvudet vill. Jag hade väldigt bra skidor också, säger Andersson.

Inför tredjesträckan hängde Piteås andralags Sofia Henriksson på tvåan, Louise Lindström från Falun-Borlänge, och det blev en spurtuppgörelse om andraplatsen som Lindström vann med två tiondelars marginal.

– Det var nära en dubbel, lite surt när det var så nära, men ändå kul med framgången, säger Ebba Andersson om Piteås dubbla medaljskörd.

I Piteås lag 1 åkte Emma Ribom, Ebba Andersson och Jonna Sundling och i andralaget åkte Lisa Vinsa, Charlotte Kalla och Sofia Henriksson. Silverlaget från Falun-Borlänge bestod av Moa Olsson, Maja Dahlqvist och Louise Lindström.

Fakta: Så avslutas skid-SM i Kalix

Fredag: Sprintstafett, damer och herrar, semifinal/final (15.00/17.00).

Lördag: Vilodag.

Söndag: damer, 30 km (10.00), herrar, 50 km (12.00).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.