Kan Andrés resa Öster ur askan?

Andrés Thorleifsson, 25, har öst in 98 mål under de tre senaste åren för mindre klubbar som Riala och Norrtälje i Roslagen. Kan det vara mannen som råder bot på Östers måltorka?
Sport • Publicerad 6 augusti 2013
Andrés Thorleifsson.
Andrés Thorleifsson.Foto: Lena Gunnarsson
Andrés Thorleifsson, skyttekungen från Roslagen, visade upp sig på Östers måndagspass.
Andrés Thorleifsson, skyttekungen från Roslagen, visade upp sig på Östers måndagspass.Foto: Len Gunnarsson

På måndagen provtränade Andrés Thorleifsson med Växjös allsvenskar. Han kom hit via IFK Norrköping, där han i testen i Pekings U 21-lag sänkte Brommapojkarna med två mål vid 3–1-segern.

– Jag var väl inte helt lyckad på Österpasset, men jag är alltid bättre på match än träning, säger Andrés Thorleifsson.

Hans målfacit i Riala i femman och Norrtälje i trean har spridit sig till större föreningar.

– Norrköping och Öster har jag besökt, men det finns flera klubbar, bland annat i superettan, som är intresserade. Just nu känns det som Sirius, som lär gå upp i superettan, är mest på.

Andrés Thorleifsson har tillhört AIK och lånades ut till Väsby som då gick upp i superettan. I det läget blev Andrés skadad och spelade ingen fotboll på två år.

– Jag hade en bäckenfraktur som vägrade läka, men nu är kroppen helt frisk och det har jag inte känt sedan AIK-tiden.

Andrés gjorde comeback i de mindre klubbarna i Roslagen. Nu kan det bli IFK Norrköping eller Öster.

– Det är klart att det är skillnad i tempo om man jämför Norrtälje och allsvenskan. Men jag har varit på den högre nivån och jag vet att jag klarar av den med kontinuelig träning. Ge mig bara tid.

Vad tyckte du om Växjöbesöket?

– Jag är imponerad av anläggningarna på arenan. Det var det bästa jag sett. Spelarna i Öster verkade justa och stämningen verkade bra, trots att de har en jobbig tabellsituation, svarar Andrés Thorleifsson.

Östers Svealandsöga, Joakim Mattsson i Uppsala, har rekommenderat Öster att titta på Andres. Nu stannar Andrés i Växjö ytterligare ett par dagar. Andrés agent Thomas Andersson, tidigare sportchef i Hammarby, såg testmatchen med IFK Norrköpings U 21.

– Andrés gjorde en väldigt bra match. Han är värd en ny chans i karriären. Jag har valt att tacka nej till övriga projekt vid sidan av Norrköping och Öster, säger Thomas.

Transferfönstret slår igen på söndag. Innan dess ska Östers sportchef Peter Kuno Johansson bestämma sig.

– Vi tittar brett och vi utvärderar Andres efter sista träningen. Vi har varit både i Norge och Island för att studera spelarmarknaden.

Är Patrik Ingelsten i Viking Stavanger aktuell?

– Han står fortfarande under kontrakt och just nu är det inte läge.

Finns pengarna i det här skedet?

– Varje gång vi ska värva får vi fråga Ösab (Östers riskkapitalbolag). Så fungerar det i Östers IF, Får vi ingen affärsuppgörelse där får föreningen sedan besluta om vi ska gå vidare, svarar Peter Kuno Johansson.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.