Karlsson rasande efter det omstridda målet som avgjorde

Det döljer sig stor dramatik bakom Linköpings 2–1-seger mot Växjö Lakers på lördagen.
Den stora snackisen i Cloetta Center var två avgörande situationer i som hände i sudden death.
Sport • Publicerad 29 oktober 2011

I samband med ett Lakersanfall sköt Björn Karlsson ett hårt skott som oroade Fredrik Norrena i LHC-kassen och när pucken blev kvar kring Linköpings mål åkte Björn på en crosschecking bakifrån.Domarna lär situationen passera och Linköping ställde om snabbt. När Jan Hlavac styrde in pucken bakom Lakersmålvakten Martin Gerber slog domaren närmast situationen ut med armarna blixtsnabbt och alla trodde att målet skulle dömas bort för spark.

Efter diskussion mellan domarna beslutades det att godkänna målet.

Sedan togs det ett tredje beslut, nu skulle en domare ringa och höra vad en videogranskning visade.

Då togs det fjärde, och slutliga, beslutet. Mål för Linköping.

1.55 in i sudden death hade därmed LHC avgjort och vunnit med 2–1 (0–1, 0–0, 1–0, 1–0).

Flertalet av de 7 512 åskådarna var saliga av lycka, men det var inte Lakerstränaren Janne Karlsson.

– Vi blir alldeles för hårt straffade i samband med bedömningar på isen och i videogranskningar, sa Janne Karlsson som hade en lång utläggning om vad han tycker om domarnas insatser.

– Alla borde ha sett den crosschecking som Björn Karlsson åkte på och som föregick Linköpings avgörande mål. Som nykomlingar har vi inga bedömningar med oss mot storlagen och det är frustrerande.

Växjö Lakers gjorde en mycket bra första hälft mot Linköping, men kom till korta under andra halvan.

– Vår förstaperiod var jättebra och även under bit av andra stod vi upp bra. Men sedan trappade Linköping upp och blev desperata samtidigt som vi blev för försiktiga. Vi slutade ta för oss, summerade Janne Karlsson vars lag ändå visade styrka mot riktigt bra motstånd.

– Jag är jättenöjd med en poäng mot Linköping borta.

Hans kollega i Linköping, Hans Särkijärvi, tyckte ungefär likadant.

– I första perioden, som jag trots allt tyckte var ganska jämn, hade Växjö flest målchanser. Men allt eftersom fick vi mer initiativ och puck och jag tycker att segern var rättvis. Vi borde kanske till och med ha avgjort under ordinarie tid.

14.57 in i första perioden såg Ilkka Heikkinen till att vinna backkampen med Linköpings stjärnback Magnus Johansson. Ilkka slog då in 0–1 bakom Fredrik Norrena. Tomi Kallio och Liam Reddox fick assists.

Lakers, som vann skotten med 14–6 i första, hade bud på fler mål innan första pausen.

I den mållösa andra perioden inledde Lakers bra, men efter halva matchen och resten av speltiden var det mycket Linköping. Martin Gerber storstpelade i Lakerskassen och höll sitt lag kvar i matchen.

Efter hårt Linköpingstryck i tredje kunde inte ens Gerber stå emot. Mikael Musse Håkansson kvitterade till 1–1 efter 11.46.

I tredje fortsatte Linköping att bombardera Gerber som tillsammans med hårt jobbande lagkompisar lyckades ta matchen till sudden.

I den gick alltså bonuspoängen till Linköping, efter ett diskutabelt avgörande.

Martin Gerber var Lakers lysande stjärna. Samtliga utespelare krigade bra, men spelmässigt hade Linköping fler individuella toppar.

Forwardstrion i Lakers tredjelina, Johan Andersson, Dennis Rasmussen och Mikael Eriksson var speciellt bra framåt. Daggen Eriksson hade två skott i målramen.

Gustav Hjalmarsson i andralinan var en annan topp i Lakers.

Linköping–Växjö 2–1 e förl (0–1, 0–0, 1–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (14.57) Ilkka Heikkinen (Tomi Kallio, Liam Reddox) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–1 (11.46) Mikael Håkansson (Robin Figren, Magnus Johansson).

Fjärde perioden: 2–1 (1:55) Jan Hlavac (Jaroslav Hlinka).

Skott: 29–25 (6–14, 13–7, 9–4, 1–0).

Utv, Linköping: 1x2. Växjö: 1x2.

Domare: Thomas Andersson, Gävle, och Mikael Holm, Skärhamn.

Publik: 7 512.

Ola Netterström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.