Karriären över för straffkungen

Sport Artikeln publicerades

Kungen från elva meter lägger skorna på hyllan. Markus Jonssons karriär är över.
– Det får räcka nu, säger den förre Öster- och AIK-spelaren.

Med nye tränaren Rickard Norling var Brann tippade att tillhöra toppen av norska ligan den gångna säsongen. I onsdags stod det klart att laget åker ur Tippeligan efter förlust i kvalmötet mot Mjöndalen.
– Det var jättetråkigt, tungt och synd. Det blev fel från start och sedan har det aldrig lossnat riktigt, säger backen Markus Jonsson som själv haft en riktigt jobbig säsong. En säsong som nu blir hans sista.
– Jag har haft problem med en inre vadmuskel de senaste åren och bara spelat åtta matcher i år.

33-åringen från Växjö,som tidigare har spelat med Öster, AIK och grekiska Panionios, var tillbaka i laget inför de avslutande matcherna i seriespelet. Med Markus Jonsson i laget lyckades Brann vinna måstematcherna mot Sogndal och Haugesund. Det gav dem chansen att hänga kvar via kval mot Mjöndalen. I sista seriematchen mot Haugesund fick Markus Jonsson åter känningar i sin vad.
– Jag gick intensivbehandling i två veckor och lyckades hinna tillbaka, men det höll bara i 55 minuter. Sedan gick det sönder igen. Det blev sista matchen för karriären.

Är det helt slut?

– Som det känns nu har jag gjort mitt. Jag kommer i stället sikta på att läsa lite och kanske gå in och hjälpa till lite som hjälptränare i stället, säger Markus Jonsson som troligtvis kommer att inleda sina studier i Norge där han bor med fru och två barn.

Skadeproblemen har förföljtMarkus Jonsson under de sex år han spelat i Grekland och Norge.
– Det har inte varit några stora skador egentligen utan små och jag har missat lite då och då hela tiden. Man vet ungefär hur lång tid en knäskada tar. Med de här små får man hela tiden hoppet att man ska vara klar om två-tre veckor. Sedan blir det fyra-fem och sju veckor. Annars har kroppen känts bra och det är därför man har haft motivationen att pressa sig hela tiden.
Markus Jonsson har Växjö BK som moderklubb och gick till Öster som 17-åring. Han gjorde 166 matcher i den rödblå tröjan innan han gick vidare till AIK 2006. Där hann han spela nästan hundra matcher innan det skadeförföljda Europaäventyret inleddes.

Under sina år i AIKfick Markus Jonsson smeknamnet Mr 100 procent. Han gjorde totalt nästan 40 mål i sina två svenska klubbar. En majoritet från dem gjordes på straff.
– Det var tolv eller tretton i AIK och måste ha varit något liknande i Öster nästan tror jag. Så det är upp mot 25 straffmål.

Missade du någonsin en straff?

– Jag hade ingen miss i a-lagssammanhang, säger kungen från elva meter.