Klüft fokuserar på upphoppet

Rätt fokusering. Och rätt kraft i upphoppet.
Det ska föra Carolina Klüft till åtminstone final i längdhopp i EM.
Sport • Publicerad 26 juli 2010
Carolina Klüft.
Carolina Klüft.Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Som sjukampare nosade Carolina Klüft på sju meter i längdhopp. Som längdhoppsspecialist har hon inte varit i närheten av sådana längder.

Hon lär inte vara det i Barcelona heller. Men den forna mångkampssuveränen hoppas på bättre tider. Kanske nästa år. Eller i OS i London 2012.

– Förhoppningsvis är hon tillbaka på den nivån nästa år, säger tränaren Agne Bergvall.

– Hon behöver i alla fall den tiden för att få en bra träningsbakgrund.

Efter sin långa skadeperiod, stressfraktur och avslitna muskelfästen i baksidan av låret, är Carolina Klüft både starkare och snabbare än någonsin.

Men hoppekvationen går ändå inte ihop.

– Det som jag fortfarande känner fattas är att jag inte klarar av att stå emot farten. Precis i upphoppet viker sig benet lite under mig, jag har inte styrkan att stå emot hela paketet, säger hon, på plats i Barcelona inför tisdagens längdkval i EM.

– Vad jag hoppas är att rätt taggning och Mondobanorna som jag gillar ska göra att jag ska stå emot den farten lite bättre än jag har gjort innan. Det kommer jag inte kunna göra i år. Jag kan däremot göra det bättre än vad hag har gjort tidigare, och därmed hoppa lite längre.

Klüft var nia i Peking-OS i sin mästerskapsdebut som längdhopperska. Förväntningarna är inte högre ställda nu. Att nå final kräver sannolikt årsbästa med marginal.

Och att hoppa in i den exklusiva sjumetersklubben får bli en framtida ambition. 6,97 är personbästat från mångkampsstortiden. 6,42 har hon gjort i år – till och med en bra bit från EM-kvalgränsen på 6,55.

– Skillnaden är egentligen bara det att jag har haft skador. Och båda mina skador har varit på hoppbenet, jag har inte kört hoppstyrka på två år. Jag behöver att år till på mig, säger Klüft, och fortsätter:

– Jag har inte samma självförtroende nu. För mig är EM ett viktigt steg för mina kommande två år, jag måste lära mig komprimera laddningen till tre hopp. Jag hittade inte riktigt den känslan under OS. Jag behöver mer rutin på det, det är här och nu, det är tre hopp.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.