Annons

Klingvall fick lämna in – Hedin inte överraskad

Torbjörn Klingvall avgår som damernas förbundskapten i handboll. Spelarnas interna missnöje och kritik tvingade bort honom från posten
Sport • Publicerad 19 december 2013

– Jag är inte överraskad. När spelarna inte är nöjda med valet av kapten sätter det extra press på förbundsledningen, säger Peter Hedin.

Peter från Växjö är en av Torbjörn Klingvalls företrädare på posten. Han var ledare för herrlandslaget 1979-84 under Roger "Ragge" Carlssons kaptenstid och som förbundskapten för damerna tog han Sverige till EM i Danmark 1996.

Annons

Peter, som sett varje tv-match från pågående dam-VM, vet att det kan blåsa på toppen.

– Som förbundskapten måste du ha med dig resultaten och du måste ha med dig gruppen. Har du inte spelarnas förtroende kan du inte ha den utsatta positionen som förbundskapten.

Sävehof-gänget har stor makt i svensk damhandboll genom att de är en duktig grupp även internationellt.

– Tyvärr har svensk damhandboll för få spelare av den kalibern. Därför saknar vi valmöjligheterna i landslaget.

Nu blir Thomas Sivertsson kapten under en övergångsperiod.

– Svensk damhandboll behöver inte en tränare, utan en matchcoach om vi ska nå de framtida mästerskapen.

Peter Hedin har just nu inga tränaruppdrag sedan han lämnade Alstermo med en stark sjundeplats i allsvenskan i våras. På meritlistan finns fem raka SM-guld med Sävsjös damer och 1990 tog han som tränare Växjö HF till elitserien. Där hade Småland inte haft något herrlag sedan IK Tord 1967.

Peter Hedin lider med småländsk handboll eftersom distriktets bästa lag slåss i botten i andra-ligan.

Peter för en ständig dialog med Alstermokollegan Tomas Lundberg.

Rykten går. Är du på gång att hjälpa Alstermo?

Annons

– Det har gått över förväntan med att vara ledig från handbollen. Visst, när jag tittar på landskamper eller finalmatcherna för både herr och dam kommer nerven fram igen.

– Jag har inte lusten och energin som krävs för att ta ett lag, men det vore kul med en fullsatt Teleborgshall igen.

Vad ska Småland göra för att komma igen?

– Avundsjuka mellan klubbarna gagnar inte småländsk handboll. Talangerna går till andra distrikt och det är ju givetvis inte bra, svarar Peter.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons