Annons

Konflikten hotar premiären: "Har fått nog"

Två veckor före premiären saknas ett kollektivavtal i damallsvenskan och spelarna har hotat med strejk.
Parterna är inte ens överens om vem som ska representera vem.
– Tjejerna och medlemmarna vill att vi representerar dem och det är därför situationen är som den är, säger spelarföreningens Magnus Erlingmark.
Fotboll • Publicerad 9 mars 2023
Rosengårds landslagsstjärna Caroline Seger. Arkivbild.
Rosengårds landslagsstjärna Caroline Seger. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I fredags gick Caroline Seger och flera andra svenska fotbollsstjärnor ut i ett upprop på spelarföreningens (svenska fotbollsspelarnas intresseorganisation) Instagramkonto.

– Vi spelare har fått nog, sade Seger bland annat.

Annons

Stämningen är infekterad. Om det inte finns ett avtal när damallsvenskan startar den 24 mars har spelarna hotat med strejk.

På torsdagen ska parterna prata med varandra för första gången på ett år.

"Trodde vi var i mål"

I den ena ringhörnan: EFD (Elitfotboll dam, intresseorganisationen för de två högsta damligorna, totalt 28 lag) och deras samarbetspartner Arbetsgivaralliansen.

I den andra: spelarföreningen.

I november förra året sade EFD upp det då befintliga avtalet då parterna inte var överens.

– Vi trodde att vi var i mål i december 2021 och avtalet skulle börja gälla från 1 januari 2023. Vi kom till april (2022) och då hade man fortfarande inte kommit överens mellan spelarföreningen och Unionen hur de skulle göra, så spelarföreningen uttalade sig då att de inte kommer jobba genom Unionen och att de kommer vilja göra det (förhandla) själva, säger EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek.

Trodde fel

Från spelarföreningens håll vill man sköta förhandlingarna själv och inte ta hjälp av fackförbundet Unionen (som man gjort på herrsidan).

EFD har tidigare trott – och hävdat utåt – att spelarföreningen inte får företräda spelarna i förhandlingarna, vilket gjort att Arbetsgivaralliansen vägrat förhandla med spelarföreningen.

Spelarföreningen är dock godkänd, vilket EFD fick reda på först i dagarna.

– Men det fungerar (i praktiken) så på svensk arbetsmarknad att man företräder en viss grupp arbetstagare. Jämför du till exempel med elektriker, det är inte fler fackförbund som för elektrikernas talan, det ligger hos en av de stora, säger Hoszek.

Annons

Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark:

– Vi har hela tiden framfört att vi har möjlighet att teckna avtal, det finns i våra stadgar.

TT: Om det vore möjligt, hade ni hellre förhandlat direkt med EFD?

– För oss spelar det ingen roll. Men tjejerna och medlemmarna vill att vi representerar dem och det är därför situationen är som den är.

Hoszek igen:

– De som behöver lösa det här är spelarföreningen och Arbetsgivaralliansen tillsammans med Unionen. EFD kommer inte skriva ett nytt kollektivavtal liknande det vi hade tidigare, det kommer vi inte göra.

"Inte professionellt"

En annan detalj i konflikten är ett sidoavtal till det kollektivavtal som EFD trodde parterna var överens om i december 2021.

– De ville av oss ha ett sidoavtal som följer kollektivavtalet och som är bindande för kollektivavtalet med en serie punkter som var ett krav för att de överhuvudtaget skulle skriva på kollektivavtalet, säger Hoszek.

– Plötsligt var vi tagna som gisslan i ett sidoavtal som är bundet till ett kollektivavtal, då behöver vi inte ha ett kollektivavtal med Arbetsgivaralliansen om allt ändå är sammankopplat. Det är inte professionellt, jag förstår inte ens hur de kunde ta upp de punkterna i ett sådant krav. De sade att de inte skriver på kollektivavtalet förrän sidoavtalet är sajnat.

När TT frågar spelarföreningen och Erlingmark om synen på "gisslanuttalandet" svarar han:

Annons

– Jag vet inte vad jag ska säga mer än att det egentligen var i samband med förhandlingar som olika punkter blev "utputtade" ur avtalet. Då behöver man något form av sidoavtal. Det finns sidoavtal på herrsidan också, det är inget konstigt så.

TT: Kommer ni kunna lösa det här?

– Det hoppas jag verkligen, vi är öppna för att förhandla när som helst, säger Erlingmark.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons