Annons

Krönikan: Fortet kan bli en borg

I helgen såg jag en match på Arenastaden i vilken båda lagen var hundraprocentiga i powerplay.
Växjö Lakers var inte involverat?
Sport • Publicerad 1 oktober 2012

Medan Växjös hockeystolthet misslyckats med att göra mål i 31 raka powerplay (otroligt men sant) gjorde såväl Växjö Vipers som Lindås IBK mål så fort de fick spela med en man mer i söndagens allsvenska innebandypremiär.

Vipers vann med 5–4 mot en tippad toppkonkurrent och tog därmed ett första steg mot att göra Fortnox Arena till en fruktad fästning – eller?

Annons

Trots att nästan hälften av stolarna stod tomma, och stämningen var förvånansvärt avvaktande, känns min tvekan obefogad.

Det finns nämligen en hel del som talat för att att Vipers blir svårslaget i egna borgen den här säsongen.

Som arenans digitala arenareklam. Den rullar runt arenan, precis i ansiktshöjd för spelarna. Att färgen på reklamen plötsligt ändras och bländar spelarna i avgörande sekvenser kan vara jobbigt om de inte är vana vid det.

Jag vet att Vipers därför kör en del träningspass med den digitala reklamen i gång. Den möjligheten har förstås inte gästande lag.

En annan arenafaktor är golvet. På Teleborgshallens parkettgolv blev spelet snabbare, men också mer chansartat eftersom bollen ibland hoppade till i parekettplattornas skarvar.

I Fortnox Arena finns varken onödiga linjer eller ojämnheter. Därför går det att spela en kontrollerad och taktisk innebandy. Något som Vipers gjorde i går.

Genom att använda sig av tre sammanhållna femmor kan tränarna Daniel Hahne och Dennis Mårtensson nöta såväl anfallskombinationer som försvarsjobb med exakt de spelarkonstellationer som sedan ska göra jobbet i skarpt läge.

Om bytena under match är korta blir det bra matchpuls för backarna även om de inte får spela lika mycket som om man hade spelat med bara två backpar.

Att backarna (därför?) orkar följa med en del även i offensiven fick vi se exempel på mot Lindås. Speciellt anfallsglad var nye Adam Fredriksson .

Det andra backförvärvet, före detta centern André Fridell , visade sig också vara bekväm med bollen. Forwardsförvärven Fredrik Sandquist och Mattias Andersson kämpade bra, men glänste inte.

Annons

Det gjorde däremot matchvinnaren Linus Jämtdal (två mål/en assist) samt inhoppande liraren Filip Kjellsson .

Filip tillför en extra dimension. Vi 715 som satt på läktarna i fortet kunde sannerligen inte upptäcka att Kjellssons rörlighet i handlederna sägs vara lite begränsad efter skadan han ådrog sig för drygt fyra veckor sedan.

Det kan helt enkelt bli en kul innebandyvinter i Växjö.

Speciellt om Vipers fixar buggen som slog ut anslagstavlan under delar av premiärmatchen - samt åtgärdar det faktum att "världens modernaste innebandyarena" bara har två pressplatser från vilka man kan se hela planen...

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons