Krönikan: Gott nytt med nytt gott?

2012 slutade med tre raka förluster för Växjö Lakers. Ska det bli ett gott nytt 2013 behövs något – nytt gott?
Sport • Publicerad 31 december 2012
Växjö Lakers back Jonas Holös får dra ett tungt lass i skadade Noah Welchs frånvaro. Här jagas den duktige norrmannen av HV:s Jesper Fasth. Frågan är hur länge Lakers vill/vågar vänta på att ta in en ersättare för Welch? Foto: MIKAEL FRITZON/Scanpix
Växjö Lakers back Jonas Holös får dra ett tungt lass i skadade Noah Welchs frånvaro. Här jagas den duktige norrmannen av HV:s Jesper Fasth. Frågan är hur länge Lakers vill/vågar vänta på att ta in en ersättare för Welch? Foto: MIKAEL FRITZON/ScanpixFoto: 

Som en ersättare för långtidsskadade backbjässen Noah Welch . Frågan är bara hur länge Lakers sportchef Henrik Evertsson vill, eller snarare vågar, vänta med att införskaffa en sådan? Tidigast den 11 januari får vi veta om NHL-säsongen 2012/2013 ställs in. Blir den inställd ändras förutsättningarna för Evertssons backjakt drastiskt - till det bättre... Växjö Lakers har nämligen de pengar som krävs för att kunna dra spektakulär nytta av en inställd NHL-säsong.

Men innan besked kommer från andra sidan pölen ska Lakers spela fyra (minst) tuffa elitseriematcher. Tolv viktiga poäng står spå spel i möten med Brynäs, Färjestad, Linköping och Rögle. Om Evertsson inte vill/vågar undvara en Welch-ersättare när dessa tolv poäng ska fördelas bör han slå till under de fem matchfria dagar som Lakers har denna vecka. Men viktigare än att sportchefen agerar snabbt är att han agerar rätt. Lakers var i en liknande situation för ett år sedan och facit av Evertssons värvningar den gången blev blandat.

I den här branschen finns inga garantier för att nyförvärv som anländer mitt under säsongen kliver rakt in i sin nya omgivning och gör succé. Efter gårdagens derbyförlust sa också tränaren Sam Hallam : "Skulle vi ta in en till person i den här gruppen ska vi vara väldigt noga med vem det är, och vad den personen kan tillföra". Men Welch är verkligen saknad och något behöver göras. Jonas Holös (speciellt) och Kristofer Berglund får dra ett (alltför?) tungt lass i Welchs frånvaro.

En annan dubbelarbetande Växjöspelare är målvakten Fredrik Norrena . I går gjorde han ännu en stormatch. HV 71-spelarna sköt 33 skott. Norrena släppte bara in ett av dessa (2–0-målet kom i tom kasse). Norrenas back-up, Mattias Modig , har bara startat tre matcher den här säsongen. Tre matcher som förlorats med sammanlagt 5–12. Alla lagidrottare jag känner vill spela varenda match från start. Att ha den inställningen är en självklarhet. Men fysiskt och mentalt är det svårt att ständigt prestera på topp när matcherna kommer tätt. Att Modig fått så få chanser att avlasta Norrena är oroväckande. Och vad händer om Lakers finske förstekeeper blir skadad?

Sedan har vi problemet med Lakers trubbighet. När jag frågade Hallam varför det blivit tre raka förluster över jul- och nyår svarade han: "Framförallt är det offensivt vi inte kommer upp i den nivån vi vill. Bara jumbon Rögle och nästjumbon Timrå är mer ineffektiva än Sams lag. Fjolårets poängkung i elitserien, Robert Rosén , värvades till Lakers för dyra pengar. Den här säsongen har han nästan 50 spelare före sig i elitseriens poängliga... I slutet av Frölundamatchen flyttades han ner i tredjekedjan, och där han fick fortsätta i går. Före säsongen trodde jag att Rosén skulle leda Lakers till slutspel. Men efter gårdagens förlust, i kombination med Frölundas seger, har Lakers tolv poäng upp till slutspelsplats.

Hallam talade i går om slutspel i termer av "en liten dröm". Förmodligen med betoning på liten? Alla elitserielag, utom Rögle och Timrå, har spelare i toppen av sina interna poängligor som gjort fler poäng än Lakers ledande poängplockare Tomi Kallio (21 poäng). Alltså skulle Lakers Lakejer le länge om Evertsson även lyckas snappa upp en snabb sniper?

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.