Annons

Krönikan: Jag tror Kuno vill ha Jonas Thern

För elva dagar sedan skrev jag följande i en krönika: "Min känsla är att Roar Hansen inte kommer att träna Östers IF nästa säsong. Tyvärr".
Den känslan har sedan dess förstärkts.
Sport • Publicerad 6 oktober 2012

Därför finns det anledning att fundera kring frågan: Vem blir ny Östertränare om, eller snarare när, Roar Hansen försvinner till Helsingborgs IF?

Efter att ha tagit hänsyn till utbudet av tränare, samt Östers specifika behov, har jag kommit fram till att Jonas Thern bör vara det namn som står högst upp på en sådan Öster-önskelista.

Annons

Andra lediga fotbollstränare är Henrik Larsson , Roland Nilsson , Conny Karlsson , Hasse Eklund , Alexander Axén och Hans Gren .

Bara för att nämna några.

Men jag ser olika typer av tveksamheter inför många av dessa: Vill inte "Henke" helst utomlands? Vill Öster ta tillbaka Gren?

Och såväl Karlsson som Eklund har tidigare varit aktuella för Öster utan att det blivit något.

Sedan har vi tränare vars kontrakt går ut efter säsongen - till exempel Peter Gerhardsson (Häcken), Peter Swärdh (Mjällby), Hans Backe (New York Red Bulls), Janne Andersson (IFK Norrköping) och Rikard Norling (Malmö FF).

Intressanta och ytterst kompetenta tränare, men mitt tips är att de flesta i den kvintetten blir kvar i sina nuvarande klubbar.

Vad gäller Backe vill han jobba mer som manager/sportchef än som tränare den dag han flyttar hem.

Backe-comeback i Öster skulle alltså kräva en helt ny organisationsplan för klubbens sportsliga ledning. Vem i Östers styrelse kan/vill ta de svåra beslut som en sådan omorganisation skulle medföra?

Om jag har rätt i mitt antagande att Roar ska träna HIF de kommande åren kan en variant vara att den han ersätter där (Åge Hareide ) helt enkelt ersätter Roar i Öster.

Ett byte som skulle underlätta förhandlingarna mellan sportcheferna Jesper Jansson och Peter Kuno Johansson om hur Öster bör kompenseras för att HIF "värvar" Hansen trots att han har ett år kvar på kontraktet.

Annons

Men vill Hareide till Öster?

Funderar man några varv extra känns Jonas Thern som det logiska huvudspåret - och då med växjöbördige Jörgen "Divan" Petersson vid sin sida.

"Divan" tränar IFK Värnamo just nu och Thern har gjort det tidigare (2010).

Här finns alltså solklara kopplingar till Östers sportchef Peter Kuno Johansson, som också tränat IFK Värnamo och jobbat med Jonas i Värnamo samt med Jörgen i Linköpings FC.

Jonas driver sedan 1998 konferensanläggningen Herrestad Bed&Breakfast utanför Värnamo tillsammans med sin fru Ann-Sofie .

Redan för ett år sedan var Thern på väg att engagera sig i Östers IF via Calcio AB. Thern är en av delägarna i bolaget, som driver fotbollsakademier vars kärnverksamheter är inriktade på talangutveckling.

Den gången kom Jonas och Kuno inte överens.

Frågan är vad Thern svarar om Kuno skulle höra av sig igen – den här gången med ett erbjudande till Jonas om att bli Östers A-lagstränare?

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons