Annons

Krönikan: Nu börjar det riktigt svåra jobbet för Öster

Det var lite "ursäkta röran vi bygger om" över residenset i Växjö när Öster skulle firas i går kväll.
Sport • Publicerad 23 oktober 2012

Balkongen från vilken många av stadens idrottshjältar hyllats genom åren kunde inte användas på grund av renovering. Spelare och ledare fick istället visa upp sig på en provisorisk scen framför residensets trappa.

Snart ska även Östers lag byggas om inför den allsvenska utmaningen.

Annons

Jag hoppas att det arbetet inte blir alltför rörigt...

Lagkaptenen Denis Velic var en av många som intervjuades på Stortorget. Han sa bland annat "jag kommer aldrig någonsin i min karriär att få spela med bättre killar och personer än de här".

Fler än Velic har vittnat om den fina kamratskapen i årets Östertrupp - i vilken det förresten finns 17 spelare som gått på fotbollsgymnasiet i Växjö.

Kalle Björklund har vunnit SM-guld med Öster tre gånger. I går sa han: "Detta är större. Vi har inga jättestjärnor i dagens Öster, men ett jävligt bra lag".

Nu väntar dock det svåra, kanske omöjliga, uppdraget att behålla säsongens speciella Österanda trots att:

? Nya spelare ska värvas och ingen i förväg vet exakt hur bra de kommer att smälta in i gruppen.

? Några spelare måste lånas ut till andra klubbar eftersom A-truppen annars blir för stor.

? Några av de spelare som är ordinarie nu måste räkna med att få nöta bänk i allsvenskan.

Roar Hansen och Kalle Björklund har gjort ett imponerande jobb när det gäller att hålla humöret uppe hos "bänkfolket" - trots att bytena varit få, och sena.

Men vad händer när spelare som vant sig vid att vara ordinarie plötsligt hamnar utanför startelvan?

Annons

Har de lika lätt som dagens avbytare att inse sin betydelse för att gruppen tillsammans ska nå framgång?

Idrott är en extrem konkurrensbransch - speciellt på toppen.

Att få acceptens för det kan vara svårt i lag som, likt dagens Öster, byggt sin framgång på vi-känsla samt på att prioritera laget före jaget.

En annan knivig fråga är om, eller hur, man ska förändra sitt spel i en högre division?

En nödvändig anpassning till allsvenskans krav får inte resultera i att den trygghet som det vinnande superettanspelet skapat går förlorad.

Det optimala är anpassad kontinuitet.

Inte förvirrande förändring.

Att undvika olägliga tränarbyten underlättar processen. Det underlättar också möjligheten att i jakt på nyförvärv utnyttja den fördel det innebär att tidigt veta i vilken division man ska spela nästkommande säsong.

Jag pratade med en före detta Österledare i går. Vis av egen erfarenhet sa han: "Nu börjar det riktigt svåra jobbet för Öster. Att åka ur en serie redan året efter uppflyttning är ett ekonomiskt helvete".

Med risk för att kallas festförstörare måste jag säga att jag håller med den luttrade ledaren när han så krasst beskriver utmaningen som Öster nu står inför.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons