Annons

Krönikan: Öster inte ens nära

SÖDERTÄLJE (SMP) Den 7 oktober var söndagen när Öster definitivt skulle säkra den allsvenska comebacken.
Alltså göra ett efterlängtat avslut på projektet "nå allsvenskan 2013".
Då svek avsluten?
Sport • Publicerad 8 oktober 2012
Snuvad. Östers spelare, varav några hade haft feber inför bortmatchen mot Assyriska, skapade nästan ingenting på Södertälje Fotbollsarena. Här är det Freddy Söderberg som snuvas på bollen av Robin Malmkvist. Foto: LENA GUNNARSSON
Snuvad. Östers spelare, varav några hade haft feber inför bortmatchen mot Assyriska, skapade nästan ingenting på Södertälje Fotbollsarena. Här är det Freddy Söderberg som snuvas på bollen av Robin Malmkvist. Foto: LENA GUNNARSSONFoto: 

De serieledande Österspelarna fick i gårdagens bortamatch mot Assyriska bara iväg två skott mot den före detta Österkeepern Robin Malmkvist .

Så få avslut på mål har Öster bara begränsats till vid ett tidigare tillfälle under säsongen. Det var också i en konstgräsmatch - borta mot Brage i maj.

Annons

Den gången vann Öster med 1–0.

I går blev det förlust med 0–1.

Det var inte Östers dag helt enkelt.

De allsvenska biljetterna kunde kvitterats ut trots 0–1-förlusten om "bara" Ängelholm hade besegrat Brommapojkarna några timmar efter Östers förlust på Södertälje Fotbollsarena.

Men utan avstängde mittfältskämpen Robin Nilsson , som förresten polar med Östertränaren Roar Hansens näst äldsta dotter Hanna , förlorade ÄFF med 0–2.

Och när Östertruppen, under hemresan från Södertälje, skulle ta matpaus i Nyköping fick bussen vända vid en alltför låg tunnel - och dessutom köra en rejäl omväg eftersom västra infarten till staden var tillfälligt avstängd.

Väl framme på O?Learys hann Östers spelare inte ens få in maten förrän BP ökade på till 2–0 nere i Ängelholm.

Samtidigt klämtade klockorna ödesmättat i St Nicolai kyrka, en frispark från Nyköping-restaurangen där de käkande Österspelarna kollade på matnyttig El Clásico-fotboll.

Jag pratade lite med Roar Hansen om de speciella problem som bortamatcher mot konstgräslag medför.

"Om man ska vinna bortamatcher på konstgräs måste man göra extra bra ifrån sig. Snabbt visa för motståndarna att man är på minst samma nivå som dom trots att de har mer vana av att spela på underlaget" sa Roar.

Annons

Det har han helt rätt i.

När Öster under större delen av första halvlek ägande sig åt att ideligen passa fel svängde den på konstgräs extra viktiga självförtroendependeln över till hemmalagets fördel.

Assyriskas spelare kom dessutom till match med en tydlig taktisk plan (stoppa Öster kantspel) samt med stora hjärtan.

Trots avsaknaden av nyckelspelare som Stefan Batan och Fuad Hyseni var Assyriska det bättre laget sett över 90 minuter.

Jag tycker inte att Östers spelare såg ut att vara tagna av stundens allvar. Att det gick som det gick berodde mer på att hemmaspelarna var mer taggade än på att Östers spelare var särskilt nervösa.

"Öster är seriens bästa lag och Öster har seriens bäste tränare" sa Assyriskas tränare Azrudin Valentic .

Då rodnade Roar?

I går hade alltså Öster chansen att bli mästare på planen - eller i bussen.

Inget lyckades.

I kväll kan det vara dags för den aningen förhatliga varianten "mästare i kavaj".

Annons

Om Varberg hemmabesegrar Halmstads BK sent i afton är Östers allsvenska plats klar.

Men Roar tänker inte ägna den matchen något som helst intresse. "Jag åker till Trelleborg istället. Ska kolla in vår nästa motståndare Landskrona" avslöjar han.

Men innan Bois-matchen väntar ett tolv dagar långt VM-kvaluppehåll.

Hoppas inte den feber som besvärade vissa Österspelare inför gårdagens match i Södertälje, under den långa väntan på mötet med Landskrona den 19 oktober, hinner förvärras till akut allsvensk frossa?

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons