Krönikan: Öster jagar Magnus Eriksson - och snabb tysk...

Det skrivs mycket om att Gent-proffset Magnus Eriksson är nära en övergång till Helsingborgs IF.
Men jag skulle inte bli jätteförvånad om "Mange" istället presenteras som Östers nye stjärnforward.
Sport • Publicerad 5 januari 2013
Tyske forwarden Abu Bakarr Kargbo ska provträna med Öster nästa vecka. Foto: SCANPIX
Tyske forwarden Abu Bakarr Kargbo ska provträna med Öster nästa vecka. Foto: SCANPIXFoto: 
Före detta Åtvidabergsanfallaren Magnus Eriksson upvaktas av Öster. Foto: SCANPIX
Före detta Åtvidabergsanfallaren Magnus Eriksson upvaktas av Öster. Foto: SCANPIXFoto: 

Givetvis har inte Växjöklubben ekonomi för att värva 23-åringen från belgiska storklubben K.A.A Gent (han har kontrakt där till 2016).

Men ett lån skulle definitivt vara realistiskt.

Efter att ha hamnat längst in i den belgiska frysboxen är det absolut viktigaste för Eriksson att nu få spela i en förening där han känner tränarens förtroende och får mycket speltid.

Öster passar perfekt in på den beskrivningen.

Det var nye Östertränaren Andreas Thomsson som gav Eriksson chansen i allsvenskan förra säsongen.

Det blev succé.

På 20 allsvenska matcher med Åtvidaberg hann Magnus göra elva mål (och slå fyra målgivande passningar) innan han med tio matcher kvar av säsongen skrev proffskontrakt med Gent.

Men när norske tränaren Trond Sollieds tredje sejour som tränare i den belgiska klubben fick ett förtida slut, och Bob Peeters tog över, började problemen för den svenska anfallaren.

Eriksson spelar helst på topp, men går ibland ner och hämtar boll och kan därför användas även i "nummer 10-rollen".

Nu har Eriksson mer eller mindre blivit ombedd att leta ny klubb och intressenterna är många i såväl Sverige som Danmark och Norge.

Men vad jag förstår har Öster väldigt tidigt varit på banan när det gäller Eriksson.

Att Magnus måste sänka sina löneanspråk vid en flytt hem till Sverige gäller oavsett om han skriver på för Öster, Helsingborg eller någon annan svensk klubb.

Nye HIF-tränarenRoar Hansen är säkert intresserad av Eriksson, precis som han är intresserad av ett år yngre Ängelholmsanfallaren Robin Simovic , men de finns begränsat med pengar även i Helsingborgs IF.

Spelare som Alvaro Santos och Thomas Sörum har dyra kontrakt - och en förlängning av Alejandro Bedoya -lånet lär också kosta kosing.

Eriksson är förresten inte det enda namnet på Östersportchefen Peter Kuno Johanssons lista över intressanta anfallare.

Skulle den allsvenska nykomlingen förlora dragkampen om Eriksson kan en ung, väldigt snabb, tysk spelare med U 20-landslagsmeriter värvas.

Han heter Abu Bakarr Kargbo , är född 1992 och kommer närmast från Hertha Berlins organisation. Hans kontrakt med den tyska andradivisionsklubben har nu gått ut.

Abu är född i Sierra Leone, men kom till Tyskland redan som sexåring och har alltså fått hela sin fotbollsutbildning i Europa.

Han har meriter från spel med tyska landslag för 15-, 16-, 17-, 18-, 19- och 20-åringar. Han har även provspelat för Premier League-klubbarna Stoke och West Bromwich.

Kuno bekräftade i går för mig att Abu Bakarr Kargbo kommer att träna med Öster nästa vecka och att det framförallt är spelarens extrema snabbhet som gjort att man fått upp ögonen för honom.

Förutom en anfallare av klass letar Öster också central mittfältare. Här står det mellan AIK:s islänning Helgi Danielsson och Häckens Josef Elvby .

Vad Helgi går för vet alla Östersupportrar eftersom han gjorde framgångsrika säsonger i Växjöklubben 2006 och 2007.

31-årige Elvby är också en rutinerad evighetsmaskin av Peter Wibrån -modell som jobbar från straffområde till straffområdet och även gör ett och annat mål.

Trots att Johan Persson gör succé i Öster jagar Kuno alltså Danielsson/Elvby. Allt för att skapa en allsvensk Östertrupp med två riktigt bra spelare på varje position.

Det Kuno-jobbet skulle onekligen sluta minst sagt lyckligt om både Danielsson och Eriksson skrev på för Växjöklubben?

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.