Annons

Krönikan: Sundhages hetta hoppfull

Nästan två tredjedelar av stolarna på Myrans läktare stod tomma.
Höstkylan (mer än något annat?) fick Pia Sundhage att hoppa och studsa vid långlinjen.
Men Sverige vann med 3–0 och skapade drömmar om en het EM-sommar 2013.
Sport • Publicerad 24 oktober 2012
Pia Sundhage brinner för sitt nya jobb. Hennes första landskamp som svensk förbundskapten slutade med 3-0-seger mot Schweiz.
Pia Sundhage brinner för sitt nya jobb. Hennes första landskamp som svensk förbundskapten slutade med 3-0-seger mot Schweiz.Foto: Lars-Goran Rydqvist

"Det har hänt massor i Växjö sedan jag spelade i Öster för 30 år sedan. Den nya arenan är underbar. En riktig samlingspunkt. Grattis alla Växjöbor!" sa Sundhage efter sin första match som svensk förbundskapten.

Och redan under gruppspelet nästa sommar kan det bli rusning till Myresjöhus Arena.

Annons

Tyskland kommer att spela sina två första matcher i Växjö. Ett Tyskland som vunnit sex av sju EM-slutspel sedan 1991... Lita på att massor av tyska fans gör den korta resan till Småland för att se sina favoriter.

Sedan kommer antingen England, Italien eller Norge att hamna i Växjögruppen.

Norge och Italien spelade förresten EM-final 1993 - och England är ett lag som bara tycks bli bättre och bättre.

Eftersom Island vann sitt första playoffmöte borta mot Ukraina med 3–2, och Danmark liksom Andrée Jeglertz Finland redan är EM-klara, skulle det kunna bli en väldigt nordisk grupp i Växjö/Kalmar.

Lottningen görs den 9 november i Göteborg.

Favoriter till EM-guldet, förutom Tyskland, är förstås Frankrike och Sverige.

Att Pia Sundhages landslag får visa upp sig för Växjöpubliken även i sommar är emellertid inte särskilt troligt.

Om Sverige slutar tvåa i sin grupp blir det kvartsfinal i Växjö - men det mesta talar för att Sverige blir gruppetta.

Gårdagens landskamp bjöd nämligen på en hel del positiva besked:

? Sofia Lundgren är en målvakt som inger trygghet. Hon svarade dessutom för några riktigt bra räddningar. Bland annat snuvade hon LdB-stjärnan Ramona Bachmann på ett sent friläge.

Annons

? Emma Berglund är en väldigt bra mittback. Det var mycket snack om Nilla Fischer efter gårdagens match, men jag satt och blev minst lika imponerad av Umeå-Emma.

? Kosovare Asllani var inblandad i alla tre målen och verkade trivas både som yttermittfältare (första halvlek) och forward (andra halvlek).

? Lisa Dahlkvist har en hög lägstanivå. Hennes kollega på centrala mittfältet, Caroline Seger , blandade och gav medan Lisa "städade" upp och tog stort ansvar även i det offensiva spelet.

Men allt var inte bra. Rutinerade ytterbacken Sara Thunebro hade ingen lyckad kväll och Lotta Schelin var inte så dominant som jag hade förväntat mig (höga krav).

Ska Lotta kompletteras på topp av en hårdjobbande djupledslöpande spelare som Sofia Jakobsson eller av en mer bollteknisk spelare somn Asllani?

Pia Sundhage duckade frågan genom att påpeka att Schelin är tillräckligt bra för att kunna förändra sitt spel beroende på vilken spelartyp hon har intill sig.

Att Pia ser en centrallinje i Fischer, Seger och Schelin verkar dock väldigt troligt.

"Jag kan inte ha alla svar redan. Efter fem år i USA har jag bara varit fem dagar med det här laget" betonade hon.

Sundhages sista match som USA:s förbundskapten sågs förresten av 20 000 åskådare. I går var inramningen en helt annan.

"Detta är hemma för mig. Annorlunda, men hemma. Jag ser verkligen fram emot att få ha det här jobbet länge" sa Sundhage innan hon log sitt klassiskt kluriga leende och lämnade presskonferensen.

Fortsätter Sverige att göra mål efter 36 sekunder i varje halvlek som laget spelar med Pia som boss kan hon garanterat behålla jobbet precis hur länge som helst...

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons