Kvinnlig domare skrev engelsk fotbollshistoria

Rebecca Welch, 37, dömde matchen mellan Harrogate Town och Port Vale i herrarnas League Two. Därmed skrev hon engelsk fotbollshistoria som den första kvinnliga domaren att döma en match i en engelsk proffsliga för herrar.
Fotboll • Publicerad 5 april 2021
Rebecca Welch skrev engelsk fotbollshistoria.
Rebecca Welch skrev engelsk fotbollshistoria.Foto: Adam Davy/AP/TT

Innan Welch klev ut på planen under måndagen, som huvuddomare mellan Harrogate Town och Port Vale, hade ingen kvinna tidigare dömt en hel match i någon av de fyra högsta serierna på herrsidan i England.

– Det är det här jag har jobbat för, sade hon till The Guardian efter att hon fått beskedet av den engelska ligaföreningen (EFL).

– De senaste tio åren har jag lagt ner mycket hårt jobb och min själ i arbetet och belönats för det genom att bli befordrad. Att få den här möjligheten i EFL är fantastiskt för mig.

På Welch meritlista fanns sedan tidigare damernas FA-cupfinal. Men League Two-matchen var enligt 37-åringen själv hennes främsta uppdrag så här långt.

– Det här var inte något jag trodde när jag för elva år sedan bestämde mig för att bli domare. Det fanns inte ens på min radar, sade hon inför matchen till Sky Sports.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.