Lyckad operation – men hinner OS-formen nås?

Simstjärnan Sarah Sjöströms operation gick bra.
Men först om tre månader kan hon fullt ut belasta den opererade armen.
Hinner hon komma i bästa form till OS?
Simning • Publicerad 8 februari 2021
Simningens landslagsläkare René Tour på en tidigare presskonferens med röntgenbilden på Sarah Sjöströms högra armbåge. Arkivbild.
Simningens landslagsläkare René Tour på en tidigare presskonferens med röntgenbilden på Sarah Sjöströms högra armbåge. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Han har inte talat med Sarah Sjöström, men säger att hon ska vara vid gott mod.

– Enligt rapporterna har allting gått väldigt bra, säger René Tour vid en digital pressträff.

I lördags halkade Sjöström på en isfläck. Hon slog i höger armbåge så illa att hon fick åka till akuten. Det konstaterades att hon hade en fraktur som krävde operation.

Inte gipsad

På måndagsmorgonen opererades hon på Sankt Görans sjukhus i Stockholm. Sjöström är kvar på sjukhuset under natten och skrivs ut på tisdagen.

– Hon var lite medtagen men kommer nog bli utskriven under morgonen. Sarah är inte gipsad och i början kommer hon förmodligen att ha mycket ont. Men de var nöjda med rörligheten i armen och hon har full rörlighet vilket är väldigt lovande för framtiden, säger René Tour.

– Om tre veckor ska hon tillbaka till sjukhuset för att ta bort stygnen, säger Tour.

Han säger att Sjöström kan vara tillbaka i vattnet om tre veckor för att börja benträning. Men först i början av maj är det troligt att hon kan belasta muskeln som fäster i armbågen fullt ut.

Fullt återställd i vår

– Det är en viktig muskel när man simmar. Själva rehabiliteringen börjar när Sarah inte tycker att hon har ont längre, det kan vara dagar eller någon vecka. Man ska kunna belasta bicepsmuskeln efter sex veckor. Triceps, den viktiga muskeln för knölen, efter tre månader. Det är så planen ligger. Min tolkning är att om tre månader ska hon kunna belasta maximalt, säger René Tour.

Då är OS i Tokyo – om det blir av – mindre tre månader bort.

"Det är naturligtvis skitdålig tajming och jag känner mig förkrossad, men samtidigt är jag fast beslutsam om att komma tillbaka starkare än någonsin. Jag har sett idrottare som kommer tillbaka starkare efter skador och de är min största inspirationskälla just nu", skrev Sarah Sjöström på Instagram i helgen.

– Är den någon som kan fixa en sådan grej med den skalle hon har så är det Sarah, säger landslagsläkaren René Tour på presskonferensen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.