Annons

Lakers bröt dyster svit mot Luleå

Efter tio raka förluster mot Luleå lyckades Växjö Lakers äntligen besegra mardrömsmotsåndaren. 0–1 (0–0, 0–1, 0–0) slutade matchen på bortaplan i Coop Norrbotten Arena och stor matchhjälte var målvakten Mattias Modig som bytte av Scott Munroe efter första perioden.
Sport • Publicerad 7 december 2013
Mattias Modig höll nollan och fixade tre poäng för Lakers mot Luleå.
Mattias Modig höll nollan och fixade tre poäng för Lakers mot Luleå.Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

- Mattias gjorde det jättebra och kul att han fick ta sin första seger för säsongen, säger LAkers tränare Sam Hallam.

Efter en ganska seg och spelmässigt jämn första period där David Åslin var närmast att göra mål genom ett ribbskott, var det Luleå som inledde piggast i den andra perioden.

Annons

Då hade Lakers bytt målvakt och in kom förre Luleåspelaren Mattias Modig i stället för Scott Munroe som inte kunde fullfölja matchen på grund av någon åkomma, oklart exakt vad rör sig om.

Vad hände med Scott Munroe?

– Han kände sig inte helt hundra procent, svarar Sam Hallam.

Handlar det om någon skada, eller?

– Jag håller mig till att han inte kände sig helt hundra.

Den nyinsatte Lakersmålvakten sattes på prov direkt när Lakers trycktes tillbaka av Luleå som bombarderade Modig med skott i inledningen av andra perioden.

Efter 7.03 fick Lakers dock till en snabb spelning när Dennis Rasmussen skickade upp pucken till Ryan Lasch som fick fritt läge med David Rautio i Luleåmålet. Pucken tog handsken på målvakten och seglade in i mål.

Därefter mattades Luleås anstormning en aning och möjligen gjorde sig fredagskvällens urladdning mot Skellefteå sig påmind.

Rhett Rakhshani hade ett gyllene läge att öka på Växjös ledning när han kom fri, men Rautio räddade.

I tredje perioden försvarade sig Lakers effektivt och hade faktiskt de bästa lägena att göra mål. Robert Rosén hade två bra lägen, men Luleås målvakt var även han duktig i sin målbur.

Annons

De lägen som uppstod för Luleå tog Växjöförsvaret effektivt hand om och de puckar som slank igenom försvarsmuren räddade Mattias Modig.

Med två minuter kvar plockade Luleå ut målvakten och spelade sex mot fem, men utan utdelning.

Förutom ett gediget försvars- och målvaktsspel var boxplayspelet en nyckel för Lakers denna kväll. Luleå är SHL:s effektivaste lag när det kommer till numerära överlägen, men Lakers lyckades döda samtliga fyra försök som Luleå fick. Lakers hade ett powerplay som även det blev resultatlöst.

Efter tio raka matcher där Lakers har släppt in första målet gjorde man nu första målet som räckte hela vägen till tre poäng.

– Att vi lyckades göra det målet gjorde att vi kunde vänta på våra lägen och vara lite mer samlade i försvarsspelet, säger Sam Hallam.

Hade ni nån speciell taktik med tanke på att Luleå spelade match mot Skellefteå kvällen innan?

– Nej, vi spelade vårt spel som vanligt där det handlar om att hitta svagheter i motståndarens spel. Det var väl först i tredje perioden det märktes att dom inte hade rätta trycket, men enda sättet det kunde gynna oss var att spela vårt spel, säger Hallam.

Läs mer om matchen i måndagens pappersutgåva av Smålandsposten.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons