Annons

Lakers och Vipers sätter Tobiasregistret i fokus

Tobiasregistret uppmärksammas i samband med Växjö Lakers–Rögle i ishockeyns SHL på tisdagskvällen och Växjö Vipers–Jönköping i innebandyns SSL på onsdagskvällen.
Växjö • Publicerad 10 februari 2020 • Uppdaterad 11 februari 2020
Tobiasregistret under introt inför ishockeymatchen i SHL mellan Karlskrona och Brynäs den 28 december 2017 i Karlskrona. Nu ska de uppmärksammas av Lakers och Vipers.
Tobiasregistret under introt inför ishockeymatchen i SHL mellan Karlskrona och Brynäs den 28 december 2017 i Karlskrona. Nu ska de uppmärksammas av Lakers och Vipers.Foto: MAGNUS LEJHALL

Tobiasregistret fick sitt namn efter Tobias som drabbades av en svår blodbristsjukdom endast 13 år gammal. Under fyra års tid, fram till hans död den 30 november 1991, sökte man runtom i världen efter en passande givare utan att finna någon. Tobias familj startade Tobias Stiftelsen och deras arbete ledde så småningom till att ett svenskt register för blodstamceller bildades.

Nu ger Växjö Lakers och Växjö Vipers sitt stöd genom att uppmärksamma Tobiasregistret i samband med matcherna mot Rögle respektive Jönköping.

Annons

– Det huvudsakliga målet för Tobiasregistret är inte att få in pengar utan om att få fler donatorer, säger Carolina Toresson som är PR och kommunikationschef/Event i Växjö Lakers.

SHL-matchen mellan Lakers och Rögle förväntas dra en stor publik och Tobiasregistret är i fokus i Vida Arena under kvällen.

– Det blir mycket om Tobiasregistret på jumbotronen och Jag kommer att ha donatorer i studion, säger Carolina och tillägger att det vid lunchtid på tisdagen är en samling på Blodcentralen där Växjö Lakers representeras av spelaren Peter Andersson.

Ishockeyn och fotbollen har stöttat Tobiasregistret tidigare, men Växjö Vipers blir den första innebandyföreningen som engagerar sig.

Tobiasregistret blir mycket uppmärksammat på onsdagskvällen då alltså Vipers spelar mot Jönköping i Fortnox Arena.

– Vi tycker att det är viktigt att sprida Tobiasregistrets budskap och vi hoppas på att Svenska Innebandyförbundet nappar på detta och hakar på tåget, säger Marcus Hallin som är ideellt arbetande inom Växjö Vipers och bland annat hjälper till i samband med hemmamatcherna i Fortnox Arena.

I samband med SSL-matchen kommer det att vara mycket fokus på Tobiasregistret som har representanter på plats.

– Vi kommer att ha intervjuer med donatorer och Jimmy Holmberg som är avdelningschef på transfusionsmedicin ska berätta om blodstamceller, säger Marcus Hallin.

Fakta

Tobiasregistret

Varje dag drabbas någon i Sverige av en livshotande sjukdom som kan behandlas med blodstamceller som är de celler som bildar blod. De finns framför allt inuti benen, i benmärgen. Genom att ge en sjuk människa nya blodstamceller kan de bilda ny frisk benmärg och nytt friskt blod. I Tobiasregistret finns 143 097 potentiella givare av blodstamceller, och deras HLA-typ, registrerade. Det är till Tobiasregistret som sjukvården vänder sig när någon behöver en transplantation av blodstamceller.

Ola NetterströmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons