Annons

Landslagsbacken smittad och isolerad

Landslagsbacken Carl Starfelt har testats positivt för covid-19 och är isolerad på sitt hotellrum.
Fotboll • Publicerad 13 november 2020
Carl Starfelt. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Beskedet kommer en dag före Sveriges Nations League-match mot Kroatien i Solna.

– Vi fick vid midnatt tyvärr ett tråkigt besked. Carl Starfelt har testats positiv. Sedan dess är han isolerad på hotellrummet och mår bra. Inga andra i truppen har symtom. Carl Starfelt har också testat negativt två gånger tidigare under samlingen, säger landslagsläkaren Anders Valentin på en presskonferens.

Annons

– I och med att han är positivt testad är han potentiellt smittsam. Det är inte säkert att han är det, men han kan vara smittsam. Vi har våra regler, med avstånd, munskydd plus dagliga protokoll och koll av kroppstemperaturer.

Risk för smittspridning liten

– Vi har fiskat upp något som man normalt inte gör på vanliga arbetsplatser. Vi har möjlighet att upptäcka potentiell smitta i god tid och förhindra smittspridning. Det är det som är syftet med testandet, påpekar Valentin.

Han bedömer risken som liten att någon annan i truppen är smittad. Han tror också att Starfelt smittats innan han anslöt till truppen i måndags.

– Han kanske inte alls är smittsam, säger Valentin

Hur stor smittohalten är i Rysslandsproffsets test vet inte landslagsläkaren.

– Tyvärr är det så att analysen av tester görs med olika metoder. Den här gör att man inte kan utläsa halterna. Så det vet vi inte.

Mötte tidigare smittad spelare

Mittbacken Starfelt ställdes i onsdagens landskamp i Köpenhamn mot Kasper Dolberg, den danske anfallaren som tidigare varit smittad.

– Vi har informerat danskarna, men jag har svårt att tro att Starfelt smittades där, säger Valentin.

Landslagstruppen testades i torsdags. Starfelts prov visade positivt och så igen när han på nytt testades under morgonen.

Under lördagen kommer samtliga ledare och spelare att testas ännu en gång.

Annons

Starfelt spelar till vardags i den ryska ligaklubben Rubin Kazan. Han debuterade i landslaget mot Ryssland i Moskva i förra månaden och spelade från start mot Danmark i onsdagens 0–2-förlust i Köpenhamn.

Landskampen spelas

Några konsekvenser för om matchen spelas eller inte på lördagskvällen får inte det positiva testet, enligt landslagschefen Stefan Pettersson.

– Det är inte dramatiskt på något sätt. Det här händer i lands- och klubblag. Jag läste i morse om ett precis likadant fall i Frankrike. Vi förbereder oss som vanligt men Carl Starfelt är inte tillgänglig.

– Uefa säger också att finns det 13 spelare tillgängliga, varav en målvakt, ska matchen spelas.

Förbundskaptenen Janne Andersson befinner sig i hemkarantän sedan han testades positivt tidigare i veckan.

– Man går inte in på detaljer i hans mående, men han är på bättringsvägen, säger Valentin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons