Annons

Landslagstalang till Växjö DFF – "Vi är stolta över att hon valde oss"

Hon beskrivs som en jättetalang och har i vinter tilldragit sig allsvenskt intresse. Men det blir Växjö DFF för 16-åriga Nesrin Akgün.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Växjö • Publicerad 17 december 2021
F17:s Nesrin Akgün under en internmatch i somras mellan Sveriges F18 och F17-landslag.Foto: MATHIAS BERGELD

Yttern, född 2004, började spela fotboll i Falkenberg. Gångna säsongen representerade hon IS Halmia.

Nesrin är en kvick, fysisk och löpstark spelare.

Annons

I division 1 södra gjorde Akgün åtta mål på 19 matcher för Halmia och efter säsongen började större klubbar höra av sig.

Nesrin har trots sin unga ålder gjort fem U19-landskamper (tre mål) och fyra U17-landskamper. Första målet kom i en EM-kvalmatch.

– Växjö DFF fanns inte ens i mina tankar när jag skulle välja ny klubb. Men sedan besökte jag Växjö och trivdes direkt. Jag fick ett bra intryck av klubben och allt runtomkring, säger Nesrin.

Hon fortsätter:

– Mina föräldrar kommer från Turkiet, men jag är född i Sverige. Mamma har spelat fotboll på elitettan-nivå, typ. Men inget av mina fyra syskon håller på med idrott.

Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd är nöjd med att skrivit 3-årskontrakt med den stora talangen:

– Framförallt är vi stolta över att Nesrin valde oss när hon istället kunde valt någon allsvensk klubb. Men jag tror att vår helhetslösning med skola, träningsmöjligheter och boende nära arenan blev avgörande nu när Nesrin skulle flytta hemifrån för första gången.

”Jag tror det är perfekt för Nesrin att inte ta klivet till allsvenskan redan nu utan spela med oss i elitettan under 2022 och sedan, förhoppningsvis, inte behöva byta klubb för att bli allsvensk spelare 2023...”
Olof Unogård om Nesrin Akgün.

Nesrin är bara den senaste i raden av unga spelare som Växjö DFF värvat i vinter. Nye tränaren Olof Unogård förklarar tanken bakom upplägget:

– Vi försöker tänka på så lång sikt som möjligt. Nu är rätt läge att bygga en förhållandevis ung trupp med spelare som kan vara här i flera säsonger. De spelare som finns kvar sedan tidigare får stå för en stor del av rutinen.

Just nu består truppen av tre målvakter och 16 utespelare. När kommer den att bli komplett?

Annons

– Vi kommer att ta in någon eller några ytterligare spelare innan årsskiftet, men sedan vill vi se tjejerna i träning under januari innan vi fyller de sista platserna. Transferfönstret är ju öppet till och med mars.

Om Nesrin Akgün säger tränare Unogård:

– Hon har varit högvilt på spelarmarknaden. En offensivt skicklig spelare som är aktiv på planen, bra på att göra sig spelbar och väldigt snabb. Vi tänker henne i första hand som ytter, men hon kan även spela centralt.

– Jag tror det är perfekt för Nesrin att inte ta klivet till allsvenskan redan nu utan spela med oss i elitettan under 2022 och sedan, förhoppningsvis, inte behöva byta klubb för att bli allsvensk spelare 2023...

Själv säger Nesrin Akgün så här om sin spelstil:

– Jag spelar central mittfältare i klubblaget och yttermittfältare i landslaget. Jag gillar att springa mycket, vinna boll, utmana och gå på avslut.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons