Annons

Legendaren missade medalj i sista OS-starten

Allas ögon var på Shaun White i halfpipefinalen. Men den amerikanske snowboardveteranen föll i sitt sista åk i karriären och slutade på en fjärdeplats i OS.
Snowboard • Publicerad 11 februari 2022
Shaun White under halfpipefinalen.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Det blev inte det karriärslut som Shaun White – en av världens mest inflytelserika och framgångsrika snowboardåkare – hoppats på.

Den trefaldige OS-mästaren (2006, 2010 och 2018) säkrade sitt första åk, och fick 72 poäng, vilket placerade honom på en fjärde plats.

Annons

Andraåket var en rejäl förbättring och belönades med 85 poäng av domarna. Men flera andra medaljutmanare ökade också svårighetsgraden och White låg kvar precis utanför medalj.

Tredje omgången blev ett uppvisande av misslyckanden. Åkare efter åkare föll, och få lyckades förbättra sina poäng. White satte de inledande två tricken, men missade sedan landningen på tredje.

"Så lättad"

Han förklarade den misslyckade landningen med att det bakre benet var ömt och slut, kanske på grund av nerverna.

– Nu är det gjort och jag är så lättad, säger han enligt OS-arrangören.

När Shaun White gick i mål möttes han av ovationer från publiken.

– Jag är bara så glad. Tack, från djupet av mitt hjärta, säger White till presskåren efter loppet, enligt BBC.

Han torkade undan en tår med handen, och beskrev snowboard som hans livs kärlek.

– Det är många känslor nu, jublet från publiken, några fina ord från mina konkurrenter i målfållan.

White var med sina 35 år mer än dubbelt så gammal som finalfältets yngste, 16-årige australiern Valentino Guseli. Guseli hade inte ens fyllt ett år när White tog sitt första OS-guld 2006. Guseli var orädd, åkte två åk på 79,85, och slutade på sjätteplats.

Fyra unika trick

Japans Hirano Ayumu vann tävlingen och skrev historia genom att vara den första som sätter en trippel cork i OS-sammanhang, och upprepade tricket i andra åket. I tävlingens sista åk gjorde han tricket ytterligare två gånger, och tävlingens bästa åk med hela 96,0 poäng. Därmed säkrade han guldet före silvermedaljören Scotty James från Australien på 92,5 poäng. Bronset togs av schweizaren Jan Scherrer på 87,5.

Annons

James ledde tävlingen efter de två första åken, och fick se sig passerad först i tävlingens sista åk.

– Jag hoppas att folk inte tror att jag är besviken. Jag är helt otroligt överlycklig. Jag gjorde mitt bästa och det är allt man som idrottare kan begära, säger han till 7 News.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons