Annons

Lidhem räddat från konkurs

Lidhems Golfklubb är räddad från konkurs.
Nästan alla medlemmar är nöjda.
Vissa är det inte.
Två av dem kräver via kronofogden tillbaka sin kapitalinsats.
- De kommer inte att få några pengar, säger Lidhems ordförande Tony Lundström.
Sport • Publicerad 7 februari 2006

Arbetet med att rädda Lidhems golfklubb har pågått i drygt tre månader.

När likviditetskrisen offentliggjordes i början av november beslöt klubben - i samråd med advokat Jan Pyrell - att försöka rekonstruera Lidhems golfklubb enligt lagen om företagsrekonstruktion.

Annons

Rekonstruktionsförslaget gick i korthet ut på...

...att medlemmarna skriver av 75 procent av sina fordringar i form av kapitalinsatser.

...att kapitalinsatserna omvandlas till spelrätter för att göra klubben mindre ekonomiskt känslig för eventuell medlemsflykt.

...att en engångsavgift på 1 000 kronor tas ut av varje medlem under året.

...att banken skriver ned sin fordran med drygt fyra miljoner kronor.

75 procent kravet

Förslaget skickades ut till varje medlem, som fick ta ställning och returnera ett bifogat svarskuvert. För att en rekonstruktion skulle bli möjlighet krävdes minst 75-procentig acceptans från de svarande medlemmarna.

Nu står det klart att rekonstruktionen kan och kommer att genomföras.

Ordförande Tony Lundström:

- Omkring 90 procent av de som svarat ställer sig bakom rekonstruktionsförslaget. Vi har därmed nått procentmålen och lämnar förslaget vidare till länsstyrelsen för beslut. Men det beslutet blir en ren formalitet.

Annons

Att skriva ned sina kapitalinsatser med tre fjärdedelar accepteras dock inte av alla. Det normala förfarandet vid uppsägning av medlemskap i en golfklubb är att den utträdande medlemmen får tillbaka sin kapitalinsats. Lidhems Golfklubb är en av de första i sitt slag som står under rekonstruktion, vilket innebär att inga pengar betalas tillbaka.

Två av Lidhems medlemmar har vänt sig till kronofogdemyndigheten och lämnat in en ansökan om betalningsföreläggande. Medlemmarna kräver Lidhems GK på vardera 13 140 kronor för sina kapitalinsatser.

- De är dåligt pålästa om de tror att de ska få några pengar. Lidhems Golfklubb står under rekonstruktion och är skyddad av den. Klubben är inte angripbar eftersom alla fordringar omfattas av rekonstruktionen. Det medlemmarna har gjort är att säga ja eller nej till rekonstruktionsförslaget. Nu, när över 90 procent sagt ja, kan de som kräver oss på pengar möjligen fördröja rekonstruktionsbeslutet, men i praktiken saknar det betydelse.

Har du förståelse för att vissa medlemmar är besvikna?

- Det har jag. Speciellt de medlemmar som bara varit med en kort tid och sedan lämnat klubben, i vissa fall beroende på att de flyttat. Men de samtal som varit mest negativa har varit med personer som spelat golf på Lidhem i många år. De medlemmarna tycker jag inte synd om.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons