Ljungbytjej till hockeyns Hall of Fame

Riikka Välilä från Ljungby är den första kvinnliga hockeyspelaren utanför Nordamerika som valts in i hockeyns Hall of Fame.
Sport • Publicerad 3 mars 2010
Riikka Välilä försöker överlista Sveriges Kim Martin i en landskamp 2003.
Riikka Välilä försöker överlista Sveriges Kim Martin i en landskamp 2003.Foto: 

Wayne Gretzky finns där, liksom Börje Salming och Sven Tumba. Nu tar en Ljungbytjej plats bredvid legendarerna i hockeyns Hall of Fame. Riikka Välilä har spelat för Finland i två olympiska spel, fyra VM och tre EM. Hon har gjort 118 landskamper och fixade där 204 poäng. Nu blir den digra meritlistan ännu längre. Hon kommer att ta emot utmärkelsen i samband med årets hockey-VM i tyska Köln.

– Det var en stor överraskning, men samtidigt väldigt roligt. När man är först i ett sådant sammanhang känns det väldigt stort, säger Riikka Välilä.

Riikka Välilä flyttade till Ljungby för åtta år sedan när hennes make Mika skrev på för Troja. Första säsongen fortsatte hon spela i Finland och när hon besökte Ljungby tränade hon med Trojas juniorlag.

– Andra året flyttade jag också hit och började jobba. Jag tränade med Trojas juniorer och spelade matcher med Limhamns klubblag, berättar Riikka Välilä som lade klubban på hyllan 2003. Men kontakten med hockeyn finns kvar.

– Vi har två pojkar och jag är med när de spelar. Sen följer jag givetvis Trojas matcher.

På Riikka Väliläs meritlista finns som sagt två olympiska spel. Vid OS i Nagano 1998 vann hon brons tillsammans med Finland. Hon har givetvis följt de senaste veckornas hockey i Vancouver som slutade med en ny finsk medalj efter vinst i bronsmatchen mot Sverige.

– Jag har en känsla av att damhockeyn har gått framåt, men nu när det var OS var jag lite förvånad över att det blev så stora skillnader mellan Kanada och USA och Sverige och Finland, säger Riikka Välilä som tror att de europeiska landslagen behöver förbättra sin grundteknik för att närma sig nordamerikanskorna.

– De europeiska lagen är duktiga och skickliga, men när de får lite press hänger de inte med. De måste få rutin att spela med högt tempo när man blir pressad.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.